Konopný byznys skokově roste, točí se v něm miliardy

Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.

Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě. Zdroj: Cannafest

Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
Veletrh o konopí Cannafest v Praze na Výstavišti patří mezi největší na světě.
100
Fotogalerie

Byznysu kolem konopných produktů všeho druhu se v Česku nadmíru daří. Z výsledků hráčů na trhu vyplývá, že v součtu meziročně zvýšili tržby o více než pětinu. Dostal se už hodně přes dvě stě milionů korun. Rostou prodejci pěstební techniky, výrobci konopné kosmetiky i stavebních materiálů. „Kdyby se konopí legalizovalo, tak se v rámci České republiky dostaneme na miliardy,“ uvedl zakladatel veletrhu Cannafest Lukáš Běhal. 

Podle posledních zveřejněných odhadů Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti se v Česku spotřebuje přes osmnáct tun konopných drog ročně. Při průměrné ceně kolem dvou set korun za gram to představuje trh v hodnotě kolem čtyř miliard korun. 

V růstu legální části byznysu nezabránily ani represe z roku 2013. Tehdy do řady takzvaných growshopů, tedy prodejen s vybavením pro pěstování konopí a dalších rostlin, vtrhla policie. Zásah se týkal i řetězce obchodů Growshop, který patří lídrovi trhu, firmě Growman Plains.

Spolumajitel firmy Michal Otipka připouští, že kromě trestního stíhání, z něhož nakonec vyšel s podmínkou, dostala citelný zásah i samotná firma. Policie jí zabavila a dosud nevrátila zboží za více než dvanáct milionů korun. Firma navíc musela začít rychle splácet dluhy a krachlo jednání s investorem.

„Na druhé straně jsme díky policejnímu zásahu získali reklamu netušených rozměrů. Obracejí se na nás architekti, filmaři, majitelé restaurací, pěstitelé bylinek, dovozci a prodejci květin. Navázali jsme spolupráci s vědeckými institucemi a výzkumnými ústavy. Ekonomika roste, zájem lidí narůstá, takže logicky rostou i naše prodeje,“ sdělil Otipka.

V oboru dosud chyběli velcí investoři. „Odvaha firem a začínajících investorů tu ještě ve srovnání se zahraničím není tak velká. Ve většině segmentů tedy v České republice nehrajeme prim, ačkoli bychom mohli,“ dodal šéf Cannafestu.

 

Objevují se však první známky změny. Před rokem se v Praze za přispění českých vědců v čele s Tomášem Zábranským otevřel Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy. Půl miliardy korun do něj s pomocí investora a hudebníka Benjamina Bronfmana vložily americké fondy.

Češi pořádají obří konopný veletrh
V tuzemsku se koná jeden z největších konopných veletrhů na světě. Na sedmém ročníku Cannafestu, který začne tento pátek v Praze na Výstavišti, se ukáže kolem 250 vystavovatelů z 25 zemí. Veletrh zabere zhruba třináct tisíc metrů čtverečních. „Z hlediska plochy není na světě větší akce. Na špici jsme i z hlediska návštěvnosti,“ řekl organizátor Lukáš Běhal. Loni na veletrh přišlo přes 27 tisíc lidí, letos se čeká ještě více.

O další investiční zásek se postarala australská společnost Creso Pharma, když ovládla slovenského pěstitele technického konopí Hemp Industries. Díky tomu se s léčivými výtažky z rostliny dostane rovněž do tuzemských lékáren, uvedl web Finfeed.com. 

Pro největší tuzemské hráče v byznysu s konopím již začíná být Česko malé. Uvažují tedy o tom, že své podnikání rozšíří do zahraničí. „Do budoucna bych chtěl udělat odnož Cannafestu také v USA. Za dva roky by se to mohlo podařit,“ uvedl organizátor veletrhu Lukáš Běhal.

V některých amerických státech typu Colorada se konopí smí užívat i rekreačně, v dalších se jeho legalizace zvažuje. Expanzi řeší také společnost Growman Plains, jejíž Growshopy se před třemi lety staly terčem policejních zásahů. „Poohlížíme se po možnostech ve střední a východní Evropě, konkrétně v Polsku a v Rusku,“ uvedl šéf společnosti Michal Otipka.

Paradoxně jen zhruba tři sta kilogramů z osmnácti tun tuzemské produkce konopí s psychoaktivní látkou THC směřuje do zahraničí, vyplývá z vládních statistik. Většina se spotřebuje v Česku. V této souvislosti často skloňované vietnamské pěstírny se v tuzemsku často kvůli vyšším ziskům přeorientovaly na varny pervitinu