Lékárníci: Dr. Max se pokouší korumpovat lékaře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká lékárnická komora tvrdí, že lékárny Dr. Max se snaží korumpovat lékaře. Těm jsou prý doručovány dopisy s nabídkou úplatků ve formě slev, když budou nutit pacienty k návštěvě lékáren Dr. Max. Řekl to prezident komory Lubomír Chudoba. Akci spojil se společností Česká lékárna a.s., která řetězec lékáren Dr. Max provozuje. Podle jejího mluvčího Luboše Korbeláře ale jde o účelový výklad komory s cílem lékárny Dr. Max diskreditovat.

Pokud by lékaři nabídku lékáren Dr. Max vyslyšeli, šlo by podle Chudoby o porušení stavovských předpisů lékárníků i lékařů. „Dohoda lékárny s lékařem, aby lékař za úplatek přiměl pacienty navštívit konkrétní lékárnu, je nepřijatelná. Ani lékárník a ani lékař nemají právo kvůli svému prospěchu upřít pacientovi svobodnou volbu lékárny, kterou považuje za nejlepší,“ uvedl Chudoba.

„Naprosto odmítáme nařčení z korupčního jednání. Naším cílem bylo informovat lékaře o možnostech zvýhodněných nákupů pro vlastní potřebu v našich lékárnách, a zároveň je informovat o výhodách, které poskytujeme jejich pacientům formou cenových výhod,“ sdělil Korbelář. Právníci podle něj doporučili společnosti, aby se obrátila s podnětem na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Má prošetřit, zda se nejedná ze strany lékárnické komory o zakázanou kartelovou dohodu.

Součástí dopisu lékařům jsou podle Chudoby i další výhody vyvolávající falešný dojem, že jich lze dosáhnout jen v lékárnách Dr. Max - jako profesionální a individuální přístup k pacientům a vzdělaný personál. „To je ovšem samozřejmostí v naprosté většině lékáren v Česku. Všichni lékárníci se jako členové komory povinně celoživotně vzdělávají a ke svým pacientům přistupují s odbornou péčí,“ uvedl Chudoba.

V dopise je podle něj také zmíněn takzvaný běžný doplatek za některé léky v jiných lékárnách, kde je prý vždy vyšší než doplatek v lékárnách Dr. Max. Ve skutečnosti však je situace podle Chudoby odlišná. Doplatky jsou v řadě lékáren stejné nebo i nižší. Korbelář uvedl, že přehled doplatků vypracovali na opakované žádosti lékařů.

„Zmíněný seznam je tedy způsobilý diskreditovat v očích veřejnosti všechny ostatní lékárny jako cenově méně výhodné. Ty mohou takové jednání právem označit za klamavou reklamu,“ shrnul Chudoba.