Lékárníci: Také jsme zdravotníci. Tak plaťte

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Prvořadým úkolem nového vedení lékárníků je přimět politiky, aby zdravotní pojišťovny platily výkony v lékárnách. Některé to zachrání před krachem. S úsporami a poklesem cen receptových léků klesly marže lékáren. Lékárníci by proto podle stanoviska jejich komory měli dostávat nové platby od zdravotních pojišťoven za odbornou práci.

Lékárníci si na sjezdu, který se konal v pátek a sobotu v Benešově, zvolili nové vedení České lékárnické komory. Podpořili přitom dosavadního prezidenta Lubomíra Chudobu a jeho tým. „Příští rok bude pro prosazení plateb za výkony zásadní,“ domnívá se Chudoba.

Hlavní příjem lékáren představují marže z prodaných léků a doplňkového zboží. Kromě toho dostávají dvanáct korun za recept jako kompenzaci za zrušené regulační poplatky. Některé malé lékárny s nízkým podílem doplňkového prodeje mají přitom vážné ekonomické problémy. Sjezd proto vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby je řešil.

Sjezd vyzval šéfa zdravotnictví, aby řešil ekonomické problémy malých lékáren.

Ten už dříve požadoval po představitelích lékárníků jednotné stanovisko, na kterém by se všichni shodli. Zatím zastávali odlišné postoje lékárnická komora, zástupci provozovatelů lékáren a zástupci lékárenských řetězců.

Lékárníci teď žádají poplatky za výdej léků, poradenství, sledování stavu diabetiků nebo třeba také za očkování. Například v Irsku v chřipkové sezoně 2013 až 2014 naočkovali v lékárnách přes čtyřicet tisíc pacientů, z čehož čtvrtina se nechala očkovat vůbec poprvé. Lékaři se ale přesunu kompetencí na lékárníky obávají.