Lékový ústav definitivně stahuje z lékáren Bioparox

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje z lékáren přípravek Bioparox užívaný k léčbě zánětů sliznice horních cest dýchacích. Obsahuje antibiotikum fusafungin, jemuž bude zrušena registrace. Přípravek se prodává jako nosní sprej nebo roztok.

„Důvodem pro rozhodnutí o zrušení registrace léčivých přípravků obsahujících fusafungin jsou vzácné, ale závažné případy hypersenzitivity, včetně alergických reakcí a život ohrožujících anafylaktických reakcí, a omezené důkazy o přínosu těchto přípravků,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hana Pavlíčková.

SÚKL zveřejnil informace o rušení registrace pro Bioparox 5. dubna. Koordinační skupina Evropské agentury pro léčivé přípravky na svém březnovém jednání schválila jednohlasně doporučení farmakovigilančního výboru ke zrušení registrace léčivých přípravků obsahujících antibiotikum fusafungin. V České republice je registrován jediný přípravek s obsahem léčivé látky fusafungin, Bioparox.

Po dohodě SÚKL zahajuje společnost Les Laboratoires Servier, držitel rozhodnutí o registraci, stahování přípravku Bioparox z úrovně distribuce a lékáren. Stahování potrvá od 21. do 29.dubna. Od začátku dubna již není přípravek Bioparox dodáván do distribuce.