Liberecká Via Vera - další cestovní kancelář v úpadku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Liberecká cestovní kancelář Via Vera končí po 14 letech činnosti v úpadku. „I přes veškerou snahu se nám nepodařilo zajistit úhradu letecké přepravy klientů do Řecka a Turecka.“ uvedla jednatelka Věra Krebsová na webu společnosti. V zahraničí zůstalo přibližně 25 klientů kanceláře a přes 100 zákazníků má koupený zájezd. Jde už o čtvrtý letošní konec cestovní kanceláře v Česku.

„Ekonomická situace v posledním období neumožňovala a ani v současné době neumožňuje naší firmě pokračovat ve své práci. Dne 7. července bude podán insolvenční návrh u Městského soudu v Liberci,“ dodala Krebsová.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury jde o menší cestovní kancelář se zhruba 2000 prodanými zájezdy ročně. „Podle informací majitelky cestovní kanceláře je osm klientů v Turecku a zbytek na řeckých ostrovech Kréta a Rhodos. Všichni klienti, kteří jsou v zahraničí, své pobyty řádně dokončí, protože byly uhrazeny,“ uvedl. Klientům s koupeným zájezdem doporučil, aby se obrátili na Union pojišťovnu, u které byla CK pojištěná proti úpadku.

Pojišťovna zajistí návrat klientů do Česka

Union pojišťovna potvrdila, že o úpadku svého klienta ví a podle mluvčí Judity Smatanové zajistí návrat klientů společnosti, kteří se nacházejí v zahraničí. Pojišťovna zajistí dopravu do ČR 14 klientům, kteří se mají vracet 12. července z ostrova Kréta. Dalších deset turistů z Řecka, převážně z Rhodosu, a sedm z Turecka by se mělo řádně vrátit ve středu tak, jak měli původně domluveno, protože mají cestu zpět uhrazenou. „Uhradíme všechny oprávněné nároky klientů Via Vera do vyhlášení jejího úpadku,“ řekla Smatanová.

Union pojišťovna vyzvala klienty se zaplaceným zájezdem, kteří na něj nedocestovali, aby se na ní písemně obrátili prostřednictvím webového formuláře „hlášení pojistné události“ na www.union.sk, a to nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl zájezd skončit. Klienti mohou také využít zákaznické centrum na čísle 004212 2081 1811 a nechat si formulář poslat poštou nebo faxem. U Union pojišťovny je v současnosti pojištěno více než 130 českých a zhruba stejný počet slovenských cestovních kanceláří.

Informace o uplatnění nároku z pojištění chce Via Vera v nejbližší době zveřejnit na svých internetových stránkách. Klienti se zaplaceným zájezdem mají podle Okamury nárok na vrácení peněz do šesti měsíců, o turisty v zahraničí se má pojišťovna postarat a zajistit jim dopravu zpět do ČR. Nemohou ale vymáhat dokončení pobytu.

Proti loňsku se počet cestovních kanceláří v Česku zvýšil zhruba o 100. Letošní počet zkrachovalých cestovních kanceláří na začátku hlavní turistické sezóny je podle Okamury nadprůměrný. Jako důvod jejich konce vidí chybnou ekonomickou rozvahu, protože počet prodaných zájezdů se meziročně zvyšuje.

Poslední cestovní kanceláří, která se ocitla v úpadku byla CK I.Parkam Holidays, která se specializovala na Řecko a Bulharsko. Úpadek oznámila minulý pátek. Letos činnost ukončily také cestovní kanceláře Karma Tours a Pressburg.

V Česku působí zhruba 1420 cestovních kanceláří, které loni prodaly 2,225 milionu zájezdů.