Lidl přišel s další expanzí na americkém trhu. Chce obsadit New York

Lidl - stát Delaware USA

Lidl - stát Delaware USA Zdroj: Profimedia

Německá obchodní síť Lidl se po delší době chce opět zkusit prosadit za velkou louží. Kupuje retailovou síť Best Market. Půjde o vůbec první akvizici Lidlu v Spojených státech.

Německý řetězec převezme 27 supermarketů Best Market v státech New York a New Jersey. V příštím roce plánuje postupnou změnu všech převzatých obchodů od rekonstrukce až po rebrandování. Informaci na svých stránkách zveřejnila samotná společnost. Finanční aspekty transakce zatím nebyly uvedeny.

Akvizice upevní pozici německého řetězce zejména ve státě New York a také mu umožní vstoupit do nových oblastí. Nejvýraznější bude v lokalitách Long Island, Manhattan a Queens. Řetězec Best Market je rodinný podnik, zaměřuje se zejména na čerstvé potraviny. „Best Market hraje velmi pozitivní roli a my se velmi těšíme na bližší spolupráci s jeho zaměstnanci, abychom na tomto úspěchu mohli i my stavět,“ řekl ředitel Lidlu pro americký trh Johannes Fieber.

První obchody Lidl ve Spojených státech otevřel v loňském roce. Prodejny otevíral ve vlastních prostorách a do roku jich chtěl mít kolem stovky, což mu ale nevyšlo a expanze se výrazně zpomalila. Společnost proto vyměnila i amerického ředitele Brendana Proctora, kterého nahradil Johannes Fieber. Ten předtím působil jako ředitel Lidlu pro Švédsko.

V současnosti má Lidl v Spojených státech přibližně šedesát obchodů v sedmi státech. Neplánuje otevírat prodejny jenom ve vlastních prostorách, ale zvažuje i pronájmy.
Původem německý diskontní řetězec působí v 29 zemích, kde má kolem 10 500 prodejen. Svou první základnu v USA otevřel v roce 2015 ve státě Virginia. Otevření prvních poboček pak následovalo o dva roky později.