Macajská kasina se hroutí, analytici sčítají škody

Macao, ilustrační foto

Macao, ilustrační foto Zdroj: ctk

Americké Wall Street konečně došlo, že dny rozkvětu kasin v čínském Macau skončily. Analytici bank a investičních firem již zjišťují škody. Poraženým hry na čínské Las Vegas je firma Wynn Resorts. O moc lépe si nevede ani Las Vegas Sands. V nedávné zprávě investorům upozornila banka Morgan Stanley, že Wynn Resorts, kterou ovládá miliardář Steve Wynn, má nezdravou expozici vůči zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky. Sedmasedmdesát procent příjmů firmy pochází z Macaa.

Tam se však tržby kasin doslova hroutí, naposled v únoru propadly meziročně o 49 procent. Dopad na hospodaření Wynn Resorts tak bude zásadní. Už poslední výsledky hospodaření byly ještě mizernější, než se očekávalo. Wynn Resort za poslední loňské čtvrtletí hlásil propad tržeb o 32 procent. „Čína je velký otazník,“ uvedla firma v následném prohlášení. „Zatím máme více otázek než odpovědí a čekáme na další oznámení čínské vlády.“

Nejistota se odráží na ceně akcií Wynn Resort. Ty za poslední rok spadly o 45 procent. Cenné papíry konkurenčního provozovatele hráčských chrámů Las Vegas Sands za stejnou dobu ztratily 30 procent hodnoty. Poprvé od finanční krize byli také zaměstnanci Wynn Resorts v Macau popíchnuti k čerpání neplaceného volna. „Jako všechna kasina máme také slabou sezonu, a nabízíme tak zaměstnancům možnost vybrat si volno ať již placené nebo neplacené,“ citovala vyjádření firmy agentura Bloomberg.

49 procent činil v únoru meziroční propad tržeb macajských kasin

Problémy ale nejsou jen sezonní. Čínský prezident Si Ťin-pching trvá na tvrdém postupu vůči korupčníkům, což je nutí vyhýbat se rozhazování peněz v hráčských doupatech. Kontrola probíhá přes šmírování čínského systému platebních karet UnionPay. Si Ťin-pching několikrát zopakoval, že si přeje Macao čistší a přívětivější pro rodiny s dětmi.

Macao zatím trpí a těžko očekávat, že ho příliv čínských rodin s dětmi zachrání. V posledním loňském čtvrtletí tamní ekonomika klesla o 17,2 procenta, za celý rok o 0,4 procenta. Relativně pozitivní celoroční výsledek byl způsoben prvním pololetím. Ve druhé půlce loňského roku již ekonomika klesla o více než deset procent. Letos se očekává další pokles. Analytici jej odhadují na čtyři procenta. Tržby kasin mají klesnout o osm procent, což přesně odpovídá skutečnosti, že kasina tvoří polovinu ekonomiky Macaa.

Vývoj HDP MacaaVývoj HDP Macaa|e15