Majitel Billy a Penny dostal pokutu 24 milionů, ovládá příliš velký díl trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Německá firma REWE Zentralfinanz dostala od Úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže pokutu 23,9 milionu za to, že neprodala vybrané provozovny. Úřad tím podmiňoval svůj souhlas se spojením řetězců Billa a Penny se společností Plus Discount v roce 2008. Rewe proti rozhodnutí podala rozklad.

Rewe provozuje supermarkety Billa a Penny Market, které převzaly supermarkety Plus. Ve správním řízení ÚOHS zjistil, že na některých lokálních trzích by toto spojení mohlo narušit hospodářskou soutěž. Proto Rewe nabídla prodej čtyř prodejen v dotčených regionech. ÚOHS je považoval za dostatečné a fúzi povolil. Prodejny měly být prodány do jednoho roku od vydání rozhodnutí, což se nestalo.

Majitel Billy a Penny několikrát požádala o odklad a přehodnocení závazků na prodej pouze dvou supermarketů. „Úřad jí částečně vyhověl, nicméně ani upravené závazky společnost nesplnila, proto bylo na konci roku 2010 zahájeno správní řízení,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

V jeho průběhu ÚOHS zmapoval aktivity Rewe při plnění závazků. „Nevyvinula dostatečné úsilí k jejich splnění,“ konstatoval Rafaj. Úřad při výpočtu pokuty vycházel z obratu Rewe ve sporných regionech.

Rewe koupilo diskonty Plus od společnosti Tengelmann počátkem roku 2008 za 255 milionů eur (nyní asi 6,4 miliardy korun). Nákup nebyl pro Rewe prvním posílením na českém trhu. Firma již dříve koupila i odcházející Delvitu.

Německá firma Rewe v Česku vlastní 205 prodejen Billa přes 340 obchodů Penny. V Německu firma patří ke čtyřem největším prodejcům potravin a v Rakousku její supermarkety Billa dominují trhu. Potraviny firma prodává v řadě zemí Evropy, kromě toho provozuje i několik řetězců hobbymarketů a cestovní kanceláře.