Majitel obchodů Albert zvýšil zisk díky růstu internetového prodeje

Albert

Albert Zdroj: profimedia.cz

Nadnárodní maloobchodní společnost Ahold Delhaize, která provozuje supermarkety v Evropě a Spojených státech, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 2,4 procenta na 435 milionů eur (11,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters firmě, která působí rovněž v České republice, solidně rostl internetový prodej a dařilo se jí v Nizozemsku.

Výsledek ale zaostal za odhady analytiků, kteří v průměru očekávali čistý zisk 440 milionů eur. Tržby se v prvním kvartálu zvýšily o 1,5 procenta na 15,9 miliardy eur.

Firma v dubnu čelila stávce v USA, do níž se zapojilo 30 tisíc zaměstnanců ve státech Connecticut, Massachusetts a Rhode Island. Ahold uvedl, že jim zvýší mzdy. Jednorázově ale bude muset kvůli ušlým tržbám odepsat 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Na jeho záměr snížit v letošním roce náklady o 540 milionů eur to ale podle dnešního sdělení nebude mít vliv.

Skupina Ahold Delhaize vznikla v roce 2016 spojením nizozemské společnosti Ahold s belgickou firmou Delhaize.

Ahold vstoupil na český trh v roce 1990. V současnosti v Česku provozuje více než tři stovky hypermarketů a supermarketů značky Albert a zaměstnává kolem 17 tisíc lidí.

Společnost Delhaize v minulosti na českém trhu provozovala supermarkety Delvita, v roce 2007 je ale prodala německé maloobchodní skupině REWE Group.