Majitel řetězce Billa neprodal čtyři prodejny, musí zaplatit 24 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Německá společnost Rewe Zentralfinanz eG, která provozuje prodejny Billa a Penny, musí zaplatit pokutu 23,9 milionu korun. Sankci potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Aby firma mohla fúzovat se společností Plus Discount, slíbila, že prodá čtyři markety. To ale neudělala.

Provozovatel Billy a Penny Marketu měl převzít supermarkety Plus. Ve správním řízení antimonopolní úřad zjistil, že na některých lokálních trzích by toto spojení mohlo narušit hospodářskou soutěž. Rewe v roce 2008 nabídla závazky, že prodá čtyři prodejny v dotčených regionech. Prodejny měly být prodány do jednoho roku od vydání rozhodnutí. To se ale nestalo.

Rewe několikrát požádala o odklad a přehodnocení závazků na prodej pouze dvou supermarketů. „Úřad částečně vyhověl, nicméně ani upravené závazky společnost nesplnila, proto bylo na konci roku 2010 zahájeno správní řízení,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

To nakonec vyústilo ve stanovenou pokutu, která vycházela z obratu soutěžitele ve sporných regionech. Firma se proti rozhodnutí odvolala.

Rafaj ale námitky odmítl. „Rewe si musela být jasně vědoma toho, že neplní povinnosti uložené rozhodnutím úřadu, a dopustila se tak velmi závažného soutěžního deliktu,“ vysvětlil šéf antimonopolního úřadu.

Rewe koupilo diskonty Plus od společnosti Tengelmann počátkem roku 2008 za 255 milionů eur (nyní asi 6,4 miliardy korun). Nákup nebyl pro Rewe prvním posílením na českém trhu. Firma již dříve koupila i odcházející Delvitu.