Marks & Spencer chystá v Česku expanzi, otevře obchod v Brně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Britský módní a potravinářský řetězec Marks & Spencer přeskupuje síly ve střední a východní Evropě. Příští rok se stáhne ze států bývalé Jugoslávie a z Bulharska a naopak se v regionu zaměří na své klíčové trhy. Mezi ně počítá i Česko, kde po letech otevře nový obchod, a to v Brně.

Změny na tuzemském trhu Marks & Spencer zahájí již příští rok v dubnu, kdy podle mluvčího Anjaliho Unnikrishnana zmodernizuje svojí vlajkovou loď – třípatrový obchodní dům v budově Melantrich na pražském Václavském náměstí.

„V roce 2017 také otevřeme nový obchod v Brně o velikosti dva tisíce metrů čtverečních,“ uvedl pro E15.cz Unnikrishnan. Podle něj se pak celková prodejní plocha značky v České republice zvýší o bezmála pět procent. Nyní Marks & Spencer provozuje v tuzemsku 20 prodejen, poslední a zatím největší otevřel v březnu 2013 v pražském OC Černý most. Tam si řetězec pronajal kolem čtyř tisíc metrů čtverečních.

Balkánský exit

Marks & Spencer naopak opustí pět balkánských zemí, v nichž má příliš malé zastoupení. Skončí v Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku a v Černé Hoře. Dohromady tam provozuje pouze 12 prodejen, které zavře během ledna až května příštího roku. Propouštění se podle oznámení firmy citovaném zahraničními médii dotkne celkem 106 zaměstnanců.

Odchod z Balkánu umožní britskému řetězci soustředit se v regionu na pro něj důležitější země. Kromě Česka chystá expanzi také v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku a Rumunsku.

Za vznikem řetězce stál ruský emigrant
Historie společnosti Marks & Spencer se datuje od roku 1884, kdy ruský emigrant Michael Marks začal prodávat ve stánku na tržišti Kirkgate v anglickém Leedsu. Deset let poté se spojil s Tomem Spencerem, pokladním u firmy I.J. Dewhirst (společnost Dewhirst je dodnes dodavatelem Marks & Spencer), a společně založili firmu Marks & Spencer.

Firma hodlá rozšiřovat počty poboček po celém světě. Původní plán předpokládal otevření 250 nových prodejen do roku 2017. Minulý měsíc však jeden z ředitelů společnosti Patrick Bousquet-Chavanne oznámil, že řetězec byl přinucen přizpůsobit své globální plány mezinárodní situaci, zejména konfliktu v Sýrii a ekonomickému zpomalení Číny. Firma zároveň zastavila spuštění pěti nových obchodů v Rusku.

Marks & Spencer nyní provozuje v 45 zemích světa přes tisícovku prodejen, z toho sedm stovek má v domovské Velké Británii. V Česku je firma od roku 1996, kdy otevřela první pobočku v pražské nákupní galerii Myslbek.

Za účetní rok 2014/2015 společnosti poprvé po čtyřech letech vzrostl zisk, a sice na 661 milionů liber před zdaněním. Výsledek tak překonal konsenzus analytiků a oproti předchozímu roku se zvýšil o šest procent.

Vývoj akcií Marks & Spencer za posledních 5 let: