McDonald's ustoupil zaměstnancům, už nebude platit jen minimální mzdu

McDonald´s

McDonald´s Zdroj: Vojtech Vlk

Fastfoodový řetězec McDonald's vyhověl protestujícím americkým zaměstnancům, kterým vadily nástupní platy na úrovni minimální mzdy. Někteří pracovníci restaurací se slavným logem se ale růstu mezd nedočkají.

Koncern přidá desetitisícům zaměstnanců v USA. Od července se nástupní hodinová mzda zvýší o jeden dolar nad minimální mzdu stanovanou v daném státě. Průměrný plat by tak do konce roku 2016 měl stoupnout z devíti na deset dolarů za hodinu. Za určitých podmínek navíc firma zaměstnancům udělí placenou dovolenou.

McDonald's čelí kvůli pracovním podmínkám ve svých restauracích dlouhodobé kritice. Protesty a stávky zaměstnanců za zvýšení platů tak nejsou výjimkou. Poté, co nezaměstnanost v USA v posledních měsících klesla a platy řadových zaměstnanců zvýšily i další velké podniky jako například obchodní řetězec Wal-Mart, tlak na vedení McDonald's ještě stoupl.

Akcie McDonald's:

Americký řetězec má za sebou jeden z nejtěžších roků ve své historii. Firma za loňský rok vykázala propad zisku o 15 procent na 4,7 miliardy dolarů. Jde o první pokles po 12 letech. Akcie za celý loňský rok ztratily šest procent. Kvůli neuspokojivým výsledkům v lednu , kterého od března nahradil první viceprezident Steve Easterbrook.

Čtete také: