McDonald's vstupuje do Kazachstánu, licenci drží prezidentův příbuzný

McDonald's v Moskvě

McDonald's v Moskvě Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Americká společnost McDonald's otevře v březnu svou první restauraci v Kazachstánu. Dalších 15 by se v této středoasijské republice mělo otevřít brzy poté, oznámili podle agentury Reuters šéf ruské divize McDonald's a držitel kazašské licence.

V Kazachstánu již působí jiné mezinárodní řetězce jako KFC nebo Burger King. McDonald's si vstup na kazašský trh deset let rozmýšlel. První restauraci otevře 8. března v hlavním městě Astaně.

Držitelem licence pro rozvoj bude Kajrat Boranbajev, místní podnikatel a příbuzný kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který vládne této zemi se 17,5 miliony obyvatel od roku 1989. Boranbajev v minulosti působil v kazašském plynárenském odvětví. Jeho dcera si vzala prezidentova vnuka.

Expanzi amerického řetězce do Kazachstánu podporuje ruská divize McDonald's. Na otázku, zda by Boranbajevovy osobní vazby na kazašského lídra pomohly pomoci v rozvoji restaurační sítě McDonald's v Kazachstánu, šéf ruské divize Chamzat Chazbulatov podle agentury Reuters neodpověděl.

McDonald's je největším světovým řetězcem restaurací s rychlým občerstvením. V Rusku má v současnosti 545 restaurací, dalších 11 se nachází v sousedním Bělorusku.