Mega Plus investuje miliardu do skiareálů v Krkonoších

Majitel Mega Plus Richard Kirnig v jednom ze svých skiareálů v Jánských Lázních

Majitel Mega Plus Richard Kirnig v jednom ze svých skiareálů v Jánských Lázních Zdroj: E15 Anna Vackova

Krkonošská firma Mega Plus má se svými lyžařskými středisky velké plány. Poté, co loni převzala od ČSTV skiareál v Peci pod Sněžkou, chce rodinu svých tří středisek vylepšit během následujících deseti let investicemi ve výši 700 milionů až miliardy korun. „Půjde o mix vlastních zdrojů a bankovních úvěrů,“ řekl deníku E15 většinový vlastník firmy Richard Kirnig.

Podle něj společnost aktuálně umořila staré úvěry, za které pořídila například osmimístnou kabinovou lanovku nebo ovládla středisko Černý Důl. „Dnes jsme bez úvěrů, tím pádem máme možnost pustit se znovu do nějakých zajímavých investic,“ řekl Kirnig, jehož firma kromě Pece a Černého Dolu provozuje ještě skiareál v Janských Lázních.

Podnikatel už má půjčky s bankami předjednané. Na úvěrování firmy se dosud nejvíce podílela rakouská Erste, takže se dá předpokládat pokračování tohoto partnerství.

K části investic se Mega Plus zavázala smlouvou s ČSTV, konkrétně jde o 350 milionů korun. Místo předpokládaných 20 let chce ale firma v Peci částku prostavět za šest let.

„Připravujeme projekt, který bude čítat sedmdesát kilometrů sjezdových tratí na jeden skipas,“ doplnil Kirnig.
Peníze půjdou například do nové šestisedačkové lanovky s bublinou, zasněžovacích systémů nebo později do zadržovacích nádrží na vodu. Podobná modernizace čeká i další dva areály. Všechna střediska by měla v budoucnu tvořit jeden lyžařský celek.

Podobně rozsáhlé investice jako ve východních Krkonoších probíhají rovněž na Klínovci v Krušných horách. V rámci projektu Nový Klínovec tam chtějí proinvestovat přes půl miliardy korun, kromě úvěrů a vlastních financí také peníze z evropských fondů. S těmi naopak na Černé Hoře nepočítají.

Rozhovor s podnikatelem Richardem Kirnigem čtěte v zítřejším deníku E15