Města dostala bič na hazard. Poslanci zpřísnili jeho regulaci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Poslanci dnes výraznou většinou schválili novelu loterijního zákona, a to ve znění, v jakém ji sněmovně vrátil Senát. Pro novelu, která stanovuje přísnější regulaci provozování hazardních her v Česku, hlasovali poslanci všech stran s výjimkou Věcí veřejných, jejichž poslanec Josef Novotný podrobil novelu tvrdé kritice.

Novela nyní bude čekat na podpis prezidenta Václava Klause. Ten přitom již loni jednou schválený zákon omezující hazard vetoval. Sněmovna v novém složení tak o zákonu jednala znovu, přičemž se kolem novely rozpoutala velká diskuse a objevila se řada pozměňovacích návrh a verzí.

Díky novele budou mít obce právo regulovat jejich vyhláškami místa, na kterých budou herny provozovány, i jejich otevírací dobu. Novela zkracuje platnost dosud vydaných licencí na tři roky z původních deseti.

Mění i systém odvodů z výtěžku z hazardu na veřejně prospěšné účely a zavádí jednu sazbu ve výši 20 procent. V současné době jsou tyto sazby čtyři podle výše obratu, což podle některých názorů vedlo k tomu, že se větší firmy dělily na menší, aby platili sazbu nejmenší. U vybraných druhů hazardu dostanou jednu čtvrtinu odvodů obce. Zákon zakazuje reklamu a podporu nepovolených loterií.

Senátoři vrátili novelu zákona poslancům, protože podle nich obsahovala chyby. V některých případech prý snižovala pravomoc obcí, nelíbilo se jim ani to, že část paragrafů měla platit již od letošního 1. července, tedy zpětně.

„Můžu mít a mám některé rozpaky nad některými ustanoveními, ale logicky si kladu otázku, zda takto schválený návrh současnou situaci zlepšuje nebo zhoršuje ve prospěch regulace loterijních her. Na tuto otázku je úplně jasná odpověď – situaci zlepšuje,“ řekl poslancům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle informací z médií přitom jen loni šlo až 3,7 miliardy korun z hazardu jinam než na veřejně prospěšné účely. Podle Kalouska ale vzniká i novela zákona o dani z příjmů, která ruší daňové osvobození provozovatelů loterních her, z nichž se stanou plátci daní. Kromě korporátní to bude i nová loterijní daň, kterou ministr přirovnal k dřívější dani z obratu. „Tím se ty podvody na dobročinnou činnost stanou řádnými příjmy státního rozpočtu, a o tom, co se s těmi penězi bude dělat, už nebude rozhodovat loterijní byznys, ale bude o tom rozhodovat Poslanecká sněmovna při sestavování státního rozpočtu,“ uvedl Kalousek s tím, že doufá, že tato daň bude platit od 1. ledna příštího roku.

Proti novele ostře vystoupil poslanec Věcí veřejných Josef Novotný. „Novela, kterou předkládáme, nepsali poslanci, ale loterijní firmy Tato novela není v zájmu potlačení hazardu, ale loterijních firem, které si jí objednaly,“ uvedl.