Milionové investice rozšíří lipenský skiareál

Lipno, skiareál

Lipno, skiareál Zdroj: ISIFA

Provozovatelé lyžařského střediska v Lipně nad Vltavou hodlají v následujících letech výrazně rozšířit kapacitu. K současným deseti sjezdovkám o celkové délce zhruba devět kilometrů přidají dalších sedm kilometrů na pěti nových tratích. Nová část areálu má vyrůst východně od obce. Po dokončení se tím Lipno stane jedním z největších skiareálů v Česku, ten největší ve Špindlerově Mlýně nabízí pětadvacet kilometrů sjezdovek.

Provozovatelská společnost Lipno Servis zveřejnila podrobnosti v rámci procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Majitelé zatím nechtějí upřesnit předpokládané náklady, řádově ale zřejmě půjde o desítky milionů. „Etapa, o které dnes jednáme, je rozšíření areálu na zhruba šestnáct kilometrů sjezdových tratí. Některé investice proběhnou již v tomto roce, byť většina se očekává v průběhu dalších tří let. Náklady se nyní sumarizují a posuzují ve variantách,“ sdělil deníku E15 spolumajitel skiareálu Miloš Kratochvíl.

Zaměření lipenského střediska na rodiny s dětmi se podle něj nezmění. Podnikatel si pochvaluje spolupráci s okolními obcemi, především Lipnem a nedalekými Loučovicemi, které projekt podporují. „Je zde vidět společný zájem a společná podpora těmto projektům, které již dnes dávají v místě práci stovkám lidí,“ doplnil.

Na Lipně výrazně investovali už před letošní sezonou, když zbudovali novou Jezerní sjezdovku za osm milionů korun. Nezahálejí ale ani další české areály, i když investice jsou po loňské nevydařené sezoně umírněnější. Například na krušnohorském Klínovci otevřeli novou tříkilometrovou sjezdovku do Jáchymova, čímž z tohoto lázeňského města fakticky udělali horské středisko.

Ve Špindlerově Mlýně zase obnovili zasněžovací systém za sto milionů korun, což je zřejmě vůbec největší horská investice před letošní sezonou.