Mondelez chce prý koupit svého rivala, firmu Hershey

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americká společnost Mondelez International předložila nabídku na převzetí svého rivala Hershey. Nezávisle na sobě to uvedlo několik zdrojů blízkých jednání. Mondelez, který je známý například výrobou sušenek Oreo nebo čokolády Milka, by se tak stal největším výrobcem cukrovinek na světě. Firmy se ke zprávě zatím nevyjádřily, akcie Hershey ale na burze v New Yorku zpevňují asi o 16 procent.

Hershey a Mondelez patří mezi pět největších výrobců cukrovinek na světě. Mondelez by po sloučení s firmou Hershey předčil společnost Mars, které podle výzkumné společnosti Euromonitor teď patří 13,3 procenta trhu. Mondelez působí i v České republice.

Společnost Hershey obdržela předběžnou nabídku na převzetí od Mondelez tento týden, zatím na ni ale neodpověděla, uvedl zdroj agentury Reuters. Mondelez podle něj hodlá značku Hershey zachovat, v plánu nemá ani rušení pracovních míst. Firmě Hershey by prý naopak mohl pomoci expandovat v zahraničí. Televizní stanice CNBC uvedla, že Mondelez nabízí za jednu akcii Hershey zhruba 107 dolarů v hotovosti a v akciích.

Akcie Hershey po zveřejnění spekulací přidávaly téměř 16 procent na zhruba 112 dolarů za kus, tržní hodnota firmy tak dosahovala zhruba 24 miliard dolarů. Akcie Mondelez vykazovaly růst o více než dvě procenta na zhruba 44 USD, zatímco tržní kapitalizace firmy se pohybovala kolem 68 miliard dolarů.

Mondelez je bývalou divizí sušenek, cukrovinek a pochutin americké společnosti Kraft Foods. Působí ve 165 zemích světa a mezi její další značky patří mimo jiné Cadbury, Trident, Lu nebo Toblerone. V České republice Mondelez vyrábí v Opavě značky Fidorka, Tatranka, Zlaté oplatky nebo Crispello.