Mrazírenský řetězec Iceland expanduje do Česka. Vytvoří tu dva tisíce míst

Iceland (Profimadia.cz)

Iceland (Profimadia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Britský řetězec Iceland, specialista na mražené zboží, zahajuje v Česku expanzi. Plánuje tu otevřít desítky prodejen. Do pěti let chce zaměstnat přes dva tisíce lidí. Řekl to generální ředitel české pobočky Icelandu Milan Růžička. Česko je po Británii a Španělsku další zemí v Evropě kam koncept obchodů míří. Celková investice přesáhne miliardu korun.

Iceland je v Británii jedničkou na trhu mraženého zboží s obratem tři miliardy liber ročně, provozuje 850 obchodů. Společnost letos otevřela na anglickém trhu 50 nových prodejen, v příštím roce má být číslo obdobné.

V Česku firma zatím provozuje tři prodejny, po Plzni a Kladnu otevřela tento měsíc obchod v Praze. Při otevírání nových obchodů se zaměří na místa s vysokou hustotou obyvatel, tedy blíže k centrům měst.

Nově otevírané obchody budou mít prodejní plochu kolem 400 metrů čtverečních. V sortimentu je zatím 450 druhů mražených výrobků, mimo jiné hotová jídla, zmrzliny, pizzy, dorty či maso.

Češti dodavatelé ano, ale s londýnským testem

Na tuzemském trhu se Iceland plánuje zaměřit na prodej kvalitního mraženého zboží za velmi dobrou cenu. Část zboží bude řetězec dovážet z Británie. „Upřednostňujeme kvalitu, nikoli teritorium.

Nebráníme se ale odebírat zboží od českých dodavatelů, naopak jim chceme dát příležitost zásobovat celou naši síť 850 obchodů,“ uvedl Růžička.

Firma má v Londýně testovací centrum, kterým budou muset projít i tuzemští dodavatelé, kteří budou chtít do řetězce dodávat své produkty.

„Chceme Čechy naučit jíst kvalitní mražená hotová jídla. Plánujeme vyrábět i hotová česká tradiční jídla,“ dodal Růžička. Na českém trhu se prodá ročně mražené zboží asi za osm miliard korun.

Iceland byl v Británii loni zvolen nejlepším zaměstnavatelem, ve stejném duchu chce Růžička vést firmu i v Česku. Zaměřit se chce na vysokou firemní kulturu a spokojené zaměstnance.

Růžička pracoval v letech 2005 až 2012 jako generální ředitel společnosti Electro World Central Europe. Předtím šest let působil v pozici provozního ředitele společnosti Ahold Czech. Od července 2013 je generálním ředitelem Iceland Czech.

Čilé obchodování

Česko-britské obchodní vztahy v portfoliu mraženého zboží jsou poměrně čilé. Letos na jaře totiž oznámil expanzi do Velké Británie jeden z největších středoevropských výrobců mražených pizz a knedlíků, česká společnost FrostFood sídlící v Rokytnici v Orlických horách.

Zboží začal dodávat do dvou velkých britských řetězců. Prvním je ASDA, po Tesku druhá největší britská síť s více než pěti stovkami obchodů a s téměř pětinovým podílem na trhu. Druhým právě řetězec Iceland.

Český FrostFood v současné době vyváží tři čtvrtiny produkce, nejvíce ho putuje do Německa a Skandinávie.