Murdoch se snaží uchlácholit antimonopolní úřad. Chce vyčlenit Sky News

21st Century Fox

21st Century Fox Zdroj: profimedia.cz

Americká mediální společnost 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha, která usiluje o převzetí britské placené televize Sky, navrhuje, že právně oddělí Sky News. Tento krok má rozptýlit obavy britského antimonopolního úřadu (CMA) o pluralitu médií. Oznámila to dnes společnost Fox a současně nabídla, že by zpravodajský kanál mohla prodat skupina Walt Disney bez ohledu na to, jak dopadne plánovaná akvizice Foxu tímto zábavním gigantem.

Společnost Fox v televizi Sky už dlouho vlastní 39 procent akcií a na jejím úplném převzetí se dohodla v prosinci 2016. V lednu však CMA předběžně rozhodl, že kdyby se akvizice uskutečnila, Murdochova rodina by měla příliš velký vliv na britské zpravodajství.

Situaci komplikuje plánovaná koupě většiny aktivit společnosti 21st Century Fox, včetně televize Sky, americkým zábavním gigantem Walt Disney Co. Zatím není ani jasné, jak se k dohodě postaví americké regulační orgány.

Navíc koncem února do hry vstoupila americká mediální společnost Comcast. Za Sky hodlá nabídnout 31 miliard dolarů (asi 640 miliard korun). Je to o 16 procent více, než činila nabídka majitele Foxu Ruperta Murdocha. Že je částka nabízená Foxem příliš nízká, si již stěžovali někteří akcionáři Sky. Nicméně Comcast zatím nepředložila oficiální nabídku.

Fox už učinila kroky, které mají zaručit nezávislost Sky News. Navrhuje ustavit nezávislé představenstvo a slibuje kanál nejméně deset let financovat.

CMA má závěrečnou zprávu zaslat ministru kultury Mattu Hancockovi do poloviny května. Konečné rozhodnutí je v jeho rukou.