Na cigaretách se začnou objevovat varovné obrázky

Ode dneška nesmí tabákové firmy uvádět na český trh cigarety bez obrazového varování před škodlivostí kouření. Doprodej starých balení bude možný ještě tři měsíce. Novinku zavedla novela zákona o potravinách, zavedení normy v Evropské unii požadovali evropští zákonodárci.

Obrazová varování jsou připravená ve 42 variantách ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Budou muset být i na elektronických cigaretách. Výrobci si stěžují, že na jejich zavedení měli málo času.

Vyhláška, která přesně definuje technické normy nových balení cigaret, se totiž ve sbírce zákonů objevila až v polovině prázdnin. „Čekali jsme na technické specifikace požadavků směrnice tak dlouho, jak jen to bylo možné. Avšak v rámci jasných termínů a našich informací, že budeme potřebovat nejméně šest měsíců na změnu produktů a přizpůsobení výrobních zařízení, jsme museli zahájit výrobu pouze na předpokladech vyplývajících ze samotného textu evropské směrnice,“ řekla ČTK mluvčí české pobočky Japan Tobacco International (JTI) Danica Siváková.

Vláda většinu slibů splnila, ministrům za ANO se ale příliš nedaří

Kuřáků by mohlo být méně

Nová legislativa také zakazuje prodávat malá balení pod 20 cigaret a tabák pod 30 gramů. Do roku 2020 budou zakázané mentolové cigarety. Podle odůvodnění vládní novely zákona by mělo zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta, kritici jsou k tomu skeptičtí. „Legitimní podnikání bude zasaženo závažnými požadavky na změny obalů a zákazy celých produktových kategorií, což v podmínkách komplexního evropského trhu přinese výhody mezinárodním kriminálním strukturám, které okamžitě využijí vytvořené příležitosti,“ dodala Siváková.

Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle ČSÚ postupně klesala, předloni došlo k mírnému navýšení na 1950 cigaret na obyvatele. Podle studie KPMG se v ČR loni spotřebovalo 14,72 miliardy cigaret, z toho třicetina jich byla nelegálních. Zhruba polovina nelegálních cigaret v Česku podle ní pochází z Běloruska a Ukrajiny. Český stát kvůli pašování přichází ročně na daních kolem 1,3 miliardy korun, celá Evropská unie pak loni podle studie přišla o 11,3 miliardy eur. Nejvíce nelegálních cigaret se loni vykouřilo v Pobaltí a v Řecku.