Na neomezené tarify přešla desetina majitelů mobilů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Neomezené mobilní tarify zavedené na jaře využívá asi desetina všech zákazníků tuzemských mobilních operátorů. Za zhruba čtyři měsíce od jejich zavedení si je objednalo přes 1,2 milionu lidí.

Zvýšený zájem o přechod na neomezené tarify odstartovala v polovině dubna Telefónica, když razantně snížila výši měsíčního paušálu. Klesla na méně než polovičních 749 korun v případě uzavření smlouvy na dva roky. Na podobnou úroveň tarify následně stlačili i konkurenti.

U Telefóniky na nové tarify přešlo zhruba 550 tisíc z pěti milionů zákazníků. T-Mobile hlásí 450 tisíc z 5,5 milionu uživatelů. Z toho 275 tisíc si podle mluvčí Martiny Kemrové vybralo nejvyšší tarif. U Vodafonu na nové tarify přešlo 220 tisíc z 3,4 milionu klientů.

Podle expertů souvisí razantní snížení cen neomezených tarifů s příchodem virtuálních operátorů, kteří lákají klienty na levnější a jednodušší služby, i příprava na vstup čtvrtého operátora, který by mohl vzniknout po aukci kmitočtů pro rychlé mobilní síť LTE.

Na českém nasyceném trhu je téměř 14 milionů aktivních SIM karet. Připadají na 10,5 milionu obyvatel. Zhruba deset až 15 procent Čechů ještě podle odhadů mobil nemá.