Na restituční průtahy doplácejí i lyžařské areály

Špindlerův mlýn

Špindlerův mlýn Zdroj: profimedia.cz

Nejasnosti kolem církevních restitucí výrazně komplikují život provozovatelům lyžařských areálů. Problémy jsou zejména na Moravě, kde některým střediskům hrozí i ztráta evropských dotací. „Vydávání pozemků dosud neproběhlo, rozjeté projekty zůstávají ve vzduchoprázdnu a provozovatelé žijí v nejistotě a obavách o své investice,“ řekl deníku E15 prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka.

Problém tkví v tom, že stát většinou reprezentovaný podnikem Lesy ČR už s provozovateli o projektech nejedná a neprodlužuje nájemní smlouvy, neboť nechce budoucí vlastníky zatěžovat závazky. A církve jednat nemohou, protože pozemky ještě nepřešly do jejich majetku.

„Nyní se nedají provádět žádné stavby, neboť je to území nikoho,“ potvrzuje šéf skiaerálu Bílá v Beskydech Jaroslav Vrzgula. Stejný problém řeší jeho kolega Miroslav Páral z Filipovic v Jeseníkách, kde se kvůli restitučním zmatkům zastavily dva projekty. Na bobovou dráhu za 28 milionů má přispět 16 miliony ze svých fondů Evropská unie, dotace je ale ohrožena možným nesplněním administrativních termínů. Nejasnosti panují i kolem nové lanovky, do které firma už investovala několik desítek milionů korun.

S církevními restitucemi se bude muset vyrovnat i skiaerál Troják v Hostýnských vrchách, jejichž valná část má připadnout církvím. Není například zřejmé, co bude s více než padesátikilometrovou běžeckou magistrálou, do níž už společnost vložila přes čtyři miliony korun.

Nejde jen o nové projekty, řada lanovek a vlaků už nyní jezdí bez řádné nájemní smlouvy s vlastníkem pozemků. Majitelé a provozovatelé lyžařských středisek přitom zdůrazňují, že nejsou proti restitucím, nýbrž proti průtahům a chaosu. „Když už se to takto rozhodlo, nechť už to nikdo nebrzdí. My přece nemůžeme podnikat ve vakuu,“ uvedl Juračka.

Problémy se týkají hlavně lyžařských středisek na Moravě, kde měla hlavně katolická církev svou tradiční pozemkovou základnu. Na horách v Čechách měly naopak silnou pozici významné šlechtické rody, církevní restituce se jich proto tolik nedotýkají.