Na Slovensku po pěti letech výrazněji ubylo zahraničních turistů

Štrbské pleso

Štrbské pleso Zdroj: e15, michael tomes

Na Slovensko v prvních třech čtvrtletích minulého roku zavítalo méně zahraničních turistů než rok předtím. První výraznější pokles počtu ubytovaných hostů v zemi od roku 2009, který se odrazil také na výkonech hoteliérů, nezvrátila ani letní turistická sezóna.

Od loňského ledna do konce září se na Slovensku ubytovalo bezmála 1,17 milionu turistů z ciziny, což meziročně představuje pokles o 13 procent. Nižší návštěvnost zaznamenalo Slovensko už v úvodu roku, kdy lyžařskou sezónu poznamenalo teplé počasí a nedostatek sněhu.

Žebříčku zahraničních návštěvníků Slovenska tradičně vévodili hosté z ČR. Služeb slovenských ubytovacích zařízení využilo ve sledovaném období zhruba 345 tisíc Čechů, meziročně jejich počet ale klesl o 13,7 procenta. Ještě výrazněji, a to o více než čtvrtinu na asi 45 000 hostů, se snížil na Slovensku počet ubytovaných turistů z Ukrajiny, která čelí krizi v souvislosti s boji mezi proruskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou ve východní částí země.

Utrpěly příjmy hoteliérů

Nižší počet domácích a zahraničních hostů se odrazil také na příjmech slovenských hoteliérů. Jejich tržby za ubytování za první tři čtvrtletí minulého roku dosáhly 207,2 milionu eur (5,80 miliardy korun), byly tak o 7,9 procenta nižší než v předchozím roce.

Teplé počasí a nedostatek přírodního sněhu poznamenaly na konci loňska i rozjezd stávající lyžařské sezóny na Slovensku, během které by podle dřívějších odhadů podnikatelů v cestovních ruchu mělo Slovensko navštívit výrazně méně turistů z Ukrajiny a Ruska než před rokem.