Na Tour de France se jede o vyšší odměny, celkem přes dva miliony eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Pořadatelé Tour de France, nejslavnějšího cyklistického etapového závodu na světě, který odstartoval první červencový víkend, po několika letech zvýšili finanční odměny. Závodníci si letos rozdělí skoro 2,3 milionu eur, což je o 11 procent více než loni. Nepolepší si však jen vítěz, ale každý cyklista, který bude evidován v celkovém pořadí.

Nejvíce si vydělá celkový vítěz, který si po ukončení závodu přijde na 500 tisíc eur. Ještě před rokem byla odměna o 50 tisíc nižší.
Zvýšily se i prize money pro vítěze jednotlivých etap. Letos se každý etapový triumf cení 11 tisíci eury, loni to bylo jen osm tisíc eur.

Výrazně si polepší také každý závodník, který nastoupí na start a bude evidován v celkovém pořadí. Pro cyklisty od 20. do 160. místa konečného pořadí je připravena finanční odměna ve výši tisíc eur. který získal 557 tisíc eur.

Nejvyšším dílem se na této sumě podílí odměna Chrise Frooma za celkové vítězství ve výši 450 tisíc eur. V tomto případě se jedná o nejvyšší nárůst. V loňském závodě byla odměna pro takto umístěné závodníky 400 eur. Loni si nejvíce vydělal tým Sky, Celkový vítěz Tour de France si vydělá 500 tisíc eur. Loni to bylo o 50 tisíc eur méně.