Nejlepší fotbalové kluby startují sezonu se stejným rozpočtem

ilustrační foto

ilustrační foto

Sportovní úspěchy i neúspěchy minulé sezony se na rozpočtech nejlepších českých klubů nijak nepodepsaly. Jak vyplývá ze zjištění serveru E15.cz, první tři týmy si do nového ročníku naplánovaly rozpočty v takřka stejné výši jako vloni: mistrovský Slovan Liberec má finanční plán nastaven na 75 až 85 milionů, nejbohatší český klub Sparta Praha drží 300milionový rozpočet a Viktoria Plzeň počítá na následující sezonu s 90 až 100 miliony korun.

„Ekonomické aspekty fungování ve fotbale jsou v dnešní době důležitější než kdy předtím. Dlouhodobě se na dluh žít nedá, takže ať už jde o posílení kádru, nebo další aktivity, podnikáme jen takové kroky, které si můžeme nákladově dovolit,“ vysvětluje mluvčí libereckého Slovanu Lukáš Váňa. Klub přes zisk titulu, a s tím spojenou 15milionovou prémií od svazové agentury STES, nepodlehl marnotratnému rozhazování a drží se podle informací E15.cz stabilního rozpočtu ve výši 75 až 85 milionů korun.

Pražská Sparta již dva ročníky za sebou zakončila ligu bez výrazného úspěchu v podobě mistrovského titulu, či vítězství v domácím poháru, přesto klub vstupuje do nové sezony s nezměněným rozpočtem, těsně nad hranicí 300 milionů korun. „Takzvaný sponzorský pool tvoříme na základě dlouhodobých vztahů, díky tomu se nám podařilo udržet rozpočet i po dvou sportovně neúspěšných letech,“ říká Ondřej Kasík, šéf komunikace Sparty. V případě, že by se podobně jako vloni nepodařilo letenským probojovat do základní skupiny Evropské ligy, by došlo ke korekci rozpočtu zhruba o 10 procent dolů.

Stabilního rozpočtu v rozmezí od 90 do 100 milionů korun se drží i plzeňská Viktoria, přestože v loňské sezoně inkasovala za úspěšné působení v Lize mistrů téměř tři stovky milionů. „Díky tomu jsme zajištěni na několik následujících let, ale zásadní vliv na navýšení rozpočtu to nemá. Naším každoročním cílem je pozitivní cash flow, takže si i letos chceme na svou činnost vydělat,“ popisuje PR manažer klubu Pavel Pillár.