Největší evropská banka HSBC by se měla stát generálním partnerem Slavie

Hráči Slavie Praha při své tradiční děkovačce fanouškům

Hráči Slavie Praha při své tradiční děkovačce fanouškům Zdroj: Jan Maly, www.slavia.cz

Podle informací serveru E15 by se největší evropská banka HSBC měla stát generálním partnerem fotbalového klubu Slavia Praha. Smlouva by měla klubu přinést pět milionů euro. Podle informací serveru už došlo k dohodě a souhlasu obou vlastníků - čínské společnosti CEFC a českého podnikatele Jiřího Šimáněho. Během víkendu se mají dojednávat podrobnosti smlouvy. Mluvčí klubu Jiří Vrba ovšem informace nepotvrdil, podle něj se nezakládají na pravdě.

Banka by tak na místě generálního partnera nahradila sázkovou společnost Fortuna. HSBC s centrálou v Londýně je největší evropskou bankou, většinu zisků ale generuje v Asii. I kvůli tomu zvažuje přesun své centrály zpět na východ. Její kořeny leží v čínském Hongkongu a v zemi si udržuje silné vazby.

Podle informací serveru E15 se očekává příchod dalších čínských sponzorů do pražského fotbalového klubu. Ti by mohli směřovat do druhé linie sponzorů, takzvaných prémiových partnerů. Tato skupina se po zářijových vlastnických změnách v klubu ještě nevytvořila. Nyní probíhají intenzivní jednání, jména všech prémiových partnerů chce Slavia zveřejnit ještě před začátkem jarní sezóny.

Třetí řadu sponzorů, takzvaných hlavních partnerů, na konci října rozšířil americký sponzor Cuoni Group. Doplnil tak akciovou společnost Prostor, skupinu Synot, firmy Umbro a FV Plast.

Finanční konsolidace

Čínská investiční společnost CEFC koupila 60 procent akcií Slavie od minulého majitele Aleše Řebíčka na začátku září. 40 procent získal miliardář Jiří Šímaně, který se stal prezidentem klubu a předsedou představenstva.

Prezident CEFC Čchan Čhao-Tuo se stal předsedou dozorčí rady, místopředsedou zástupce CEFC pro Evropu a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Změny by měly fotbalovému klubu přinést finanční stabilizaci. Na konci října Městský soud v Praze zastavil jeho insolvenční řízení. Nové vedení má ambice na evropské poháry a později i na boj o ligový titul. Chce také majetkově propojit klub s domácím stadionem Eden arena.