Největší hotely v K. Varech nezlevnily, přesto si hosty udržely

hotel Pupp

hotel Pupp Zdroj: profimedia.cz

Největší hotely v Karlových Varech ekonomická krize v minulých dvou letech nepostihla. Na rozdíl od řady pražských hotelů ceny nesnižovaly, dokonce je zvedly o několik procent. Přesto nejprestižnější hotely, například Grandhotel Pupp, Imperial nebo Thermal, klienty neztratily a obsazenost jim stoupá.

V Karlových Varech je nejvíce hotelů ve čtyřhvězdičkové kategorii, o jednu hvězdičku navíc mají čtyři hotely. Podle předsedkyně krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Andrey Pfeffer-Ferklové, která je generální ředitelkou Grandhotelu Pupp, počet hotelů nejspíše není definitivní. „V příštích třech až pěti letech čekáme jejich úbytek,“ podotkla Ferklová.

Grandhotel Pupp nabízí standardní jednolůžkový pokoj na noc za 220 eur (asi 5621 Kč), dvoulůžkový přijde na 260 eur (6643 Kč) a prezidentské apartmá za 1450 eur (asi 37.000 Kč). Letos hotel modernizuje celkem 17 pokojů asi za devět milionů korun a vybudování balnea bude stát kolem 180 milionů korun. Balneo a bazén vzniknou v zadním traktu hotelu, hostům budou k dispozici příští rok v dubnu, poznamenala Ferklová.

Strategii ceny nesnižovat, ale mírně zvyšovat, zvolil také Thermal. V něm zaplatí host v jednolůžkovém pokoji za noc asi 92 eur (zhruba 2350 Kč). Dvoulůžkový pokoj stojí 137 eur (3500 Kč) a nejdražší apartmá 245 eur (6250 Kč). Přes růst cen o několik procent se obsazenost hotelu loni zvýšila meziročně o deset procent a byla v průměru 70 procent. U Puppu loni vzrostla na 55 procent. Třetí z významných hotelů, Imperial, už letos hotel obsadil na 83,2 procenta.

Generální ředitel Thermalu Josef Pavel řekl, že cenová politika byla nastavena tak, aby se hotel nepodbízel a dal současně najevo, že se v něm zvyšuje kvalita služeb. Výrazný vliv na hospodaření hotelu má podle Pavla zprovoznění vlastních balneoprovozů, za asi 40 milionů korun. Významně investuje rovněž Imperial. Do rozvoje zařízení šlo 839 milionů korun.

Imperial nabízí v hlavní sezoně jednolůžkový pokoj za 155 eur na noc (asi 3960 Kč), dvoulůžkový pokoj při plném obsazení za 280 eur (7154 Kč) a host v luxusním apartmánu dá za noc 240 euro (6132 Kč). Podle ředitele Jiřího Švaříčka se Imperial s krizí vyrovnal bez větších problémů a hosty si udržel. Klíčovými trhy pro Imperial jsou stále Rusko a Ukrajina, u Thermalu je důležitá arabská klientela, a také hosté z Ruska. Obsazení v Puppu je nejvíce mezinárodní.

V karlovarských hotelech se od ledna do konce března ubytovalo 52 592 hostů, meziročně o procento více. V loňském roce se v hotelech celkem ubytovalo 270 781 hostů, meziročně o 11,4 procenta více.