Nejžádanější elektromobily, které si firmy mohou pořídit a nově snížit jejich cenu státní dotací

MG4 Electric

MG4 Electric Zdroj: MG

Pravděpodobně v druhé polovině března začne Národní rozvojová banka přijímat žádosti v programu Záruka Elektromobilita. Jeho prostřednictvím a s využitím evropských peněz z Národního fondu obnovy chce ministerstvo průmyslu a obchodu podpořit prodej čistě elektrických automobilů v Česku. Celkem je v dotační výzvě připraveno 1,95 miliardy korun, z toho 1,65 miliardy na nákup osobních i nákladních vozů. Firmy a živnostníci mohou získat příspěvek na osobní elektrický vůz až dvě stě tisíc. O které elektrické modely je těsně před spuštěním podpory největší zájem? Zeptali jsme se obchodníků, mimo jiné společností AutoPalace, Louda Auto či Pyramida Průhonice. Ceny, které uvádíme, jsou včetně DPH, již si mohou plátci odečíst, a bez možné až dvousettisícové dotace.

MG4

MG4 ElectricMG4 Electric|MG

Čínská značka s britskými kořeny rozšiřuje nabídku spalovacích vozů také o elektrické, o které je nejen na českém trhu značný zájem, a to hlavně kvůli dobrému poměru cena/výkon. Cena vozu začíná na 780 tisících. Za tuto sumu kupec dostane moderní elektromobil, který nabízí dojezd až 520 kilometrů, rychlonabíjení na 80 procent kapacity baterie za 26 minut nebo chytrý systém MG Pilot, jenž má usnadňovat řízení.

Renault Megane E-Tech

Renault Mégane E-Tech 100% elektrický EV60Renault Mégane E-Tech 100% elektrický EV60|Svět motorů/Michal Kollert

Francouzský výrobce nabízí tento model ve dvou variantách Techno a Iconic za zhruba milion. Láká mimo jiné na novou platformu CMF-EV i na fakt, že si vůz automaticky reguluje teplotu baterie a motoru. Téměř čtyřsetkilogramová baterie disponuje 60kWh kapacitou, jež má umožnit kombinovaný dojezd 450 kilometrů. Spotřebu Renault uvádí na úrovni 16,1 kWh/100 km. Z nuly na sto zrychluje za 7,5 vteřiny, posádku sveze nanejvýš 160kilometrovou rychlostí.

Škoda Enyaq Clever 85

Škoda Enyaq RS IVŠkoda Enyaq RS IV|E15 Michaela Szkanderová

Mladoboleslavská automobilka nabízí tuto verzi svého vlajkového elektromobilu od 1,433 milionu korun a více podle výbavy. Baterie s kapacitou 77 kilowatthodin umožňuje kombinovaný dojezd 535 až 563 kilometrů. Z nuly na sto zrychluje za necelých sedm vteřin, kombinovaná spotřeba se pohybuje od 14,9 do 15,8 kilowatthodiny na sto kilometrů.

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-EFord Mustang Mach-E|auto.cz/Jiří Káš

„Ikona nového věku“, říkají marketéři o téhle elektrice ze zámoří. S cenou začínající pod 1,5 milionu patří k poptávaným modelům i Mach-E. Ford láká na dojezd až 470 kilometrů, spotřebu 17,8 kilowatthodin na sto kilometrů, zrychlení z nuly na sto za 6,3 vteřiny a maximální výkon 198 kilowatt.

Tesla Y

Tesla Model Y.Tesla Model Y.|Profimedia

Historicky nejprodávanějším autem na světě, a to bez ohledu na palivo, se stal elektromobil Tesla Y. Středně velkého rodinného SUV se vloni prodalo přes 1,2 milionu kusů, velký zájem budil také v Česku. A zákazníci si jej žádají nadále. Ve verzi Performance stojí 1,359 milionu. Nabízí dojezd 514 km, rychlé nabíjení, zrychlení na stovku za 3,7 vteřiny a maximální rychlost 250 km/h.

Volkswagen ID.3

VW ID 3, elektromobil, Magazín ElektromobilitaVW ID 3, elektromobil, Magazín Elektromobilita|E15 Michaela Szkanderová

K poptávaným modelům patří také ID.3 s cenou lehce přes milion. Ve verzi „Pro People“ disponuje 150kilowattovým výkonem, baterií o kapacitě 58 kilowatthodin a dojezdem až 426 kilometrů. Baterii má být možné dobít z pěti na osmdesát procent za asi 35 minut.

Hyundai IONIQ 5

Hyundai Ioniq 5 N-LineHyundai Ioniq 5 N-Line|Hyundai

Zájem je také o modely jihokorejské Hyundai, mimo jiné IONIC 5. Ve verzi s baterií Power, která disponuje 77,4 kilowatthodiny využitelné kapacity, umožňuje dojezd až 507 kilometrů a nabití na osmdesát procent za osmnáct minut. Zájemce vyjde na 1,4 milionu a výše. Výrobce nabízí i levnější verzi s baterií ECO o 58 kilowatthodinách využitelné kapacity, jež se prodává od 1,17 milionu.

Dacia Spring Extreme

Dacia Spring ExtremeDacia Spring Extreme|Profimedia

Jeden z cenově nejdostupnějších elektromobilů na trhu: vychází na 576 tisíc korun před odečtením DPH a příspěvku. Přirozeně řidičům nenabízí takové možnosti jako dražší modely, pro provoz ve městě však může být ideální. Kapacita baterie disponuje 26,8 kilowatthodinami, dojezd vozu tak má činit 220 kilometrů, v případě pojíždění po městě přes 300 km.

Cupra Born 58

Cupra Born 58Cupra Born 58|auto.cz/Petr Homolka

Za více než milion a čtvrt je pro některé zájemce atraktivní také Cupra Born 58. Vybavena je baterií s 58 kilowatthodinami a motorem, jenž může dodat maximální výkon 150 kilowatt. Takové parametry mají umožnit dojezd mezi 376 a 426 kilometry při kombinované spotřebě mezi 15,3 a 17,3 kilowatthodiny na sto kilometrů.