„Noclehy zdarma“ stojí tisíce korun. Fígl Poláků na důvěřivé Čechy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Polská firma Universo nabízí formou spamů českým uživatelům internetu údajně bezplatné ubytování v evropských hotelích. Dělá to však pod pláštíkem zdánlivě oficiálního evropského programu. Navíc takzvané „noclehy zdarma“ ve skutečnosti vyjdou na tisíce korun. Uvedl to server Krachycestovek.cz.

Universo se schovává za Evropský program pro rozvoj individuální turistiky (EPPRIT), který prý spojuje individuální turisty s menšími ubytovacími objekty. Název programu i jeho logo budí dojem, že se jedná o oficiální aktivity EU. Až na samém konci jednoho z nevyžádaných e-mailů, které Čechům chodí do schránek, je miniaturním písmem napsáno, že EPPRIT „není iniciativou oficiálních struktur Evropské unie.“

EPPRIT dle serveru Krachycestovek.cz nabízí noclehy prostřednictvím hotelových šeků Eurorest. Stačí, aby se klienti pomocí e-mailem obdrženého hesla přihlásili na internetové stránky, kterých Universo provozuje vícero, například Eurorestmail.eu nebo nebo Epprit.eu. Na těchto webech si pak mohou objednat šeky Eurorest a vybrat „bezplatné“ ubytování z katalogu tisícovky hotelů ve 14 evropských zemích.

Bezplatné pobyty stojí tisíce korun

Problém je, že to všechno tak úplně zdarma není. Hotelové šeky Eurorest, jimiž se klienti při čerpání „bezplatného“ pobytu prokazují v hotelích, stojí bezmála 300 korun. To jsou však oproti dalším výdajům jen drobné. Fígl spočívá v tom, že si zákazník EPPRIT ve vybraném hotelu musí koupit polopenzi, takže za týden tzv. noclehů zdarma zaplatí pěkných pár tisíc.

EPPRIT se ani příliš nechlubí svým polským původem. V pravidlech pro využívání šeků Eurorest uvádí, že správcem databáze s osobními údaji klientů je americká firma TLG Travel Group. Přitom evropské domény obsahující názvy EPPRIT nebo Eurorestmail podle registru Eurid.eu patří právě firmě Universo z polské Vratislavi.

Kontakt pro české klienty zajišťuje pouze PO BOX v Třinci nebo kontaktní formulář. Server E15.cz na něj poslal otázky týkající se okolností podnikání Universa, ale do vydání článku na ně nikdo nereagoval.

EPPRIT láká důvěřivce řadu let

Polští podnikavci lákají důvěřivce na fintu s bezplatnými pobyty již několik let. Jejich praktiky v minulosti podrobně popsal třeba server Měšec.cz, který došel k závěru, že sice patrně nejde o podvod, ale „způsob, jakým polská společnost prodává dovolenou, … lze označit jako velmi nestandardní.“

Zvláštní je i způsob, jak EPPRIT navazuje kontakt s potencionálními klienty. Těm totiž nejdřív přijde nenápadný e-mail z portálu OmniGeo.cz nabízející účast v turistickém průzkumu, odměnou je hotelový voucher. Pokud se někdo nachytá a anketu vyplní, začnou mu chodit výše zmíněné nabídky na šeky Eurorest z údajného evropského programu. Není překvapením, že dle registru Nic.cz doménu OmniGeo.cz vlastní opět polská firma Universo.

Podle místopředsedkyně občanského sdružení Krachy cestovek Michaely Ježkové se opakovaně se ukazuje, že cestovní ruch láká k vymýšlení a uplatňování nekalých praktik všeho druhu. „Jejich společným jmenovatelem je to, že obětí je vždy spotřebitel. Různí podnikatelé – nebo spíš podnikavci – si vždycky najdou nějakou tu skulinku v zákonech,“ uvedla pro E15 Ježková.

Slevové portály deformují cestování

Cestovní kanceláře a agentury klienty řádně neinformují