Nová auta jsou příliš drahá pro firmy i domácnosti. Navzdory slevám poptávka letos klesla

Objednávek na nová auta ubývá.

Objednávek na nová auta ubývá. Zdroj: Profimedia

Zpomalení české ekonomiky se začíná projevovat také ve slabší poptávce po nových automobilech. Zástupci nejprodávanějších značek přiznávají, že od firem i běžných spotřebitelů dostávají výrazně méně objednávek, poklesy se v některých případech pohybují i v desítkách procent. K důvodům klesajících prodejů patří jak vyšší inflace, která se podepsala na stoupající ceně vozů, tak vysoké úrokové sazby, jež prodražují zájemcům o nový vůz financování.

„Vidíme citelný pokles objednávek. Odhaduji, že jich na celém trhu ubývá zhruba třetina, o tolik méně aut zákazníci nyní objednávají,“ potvrzuje generální ředitel Toyoty ČR Martin Peleška. „Zajímavé je, že například mezi našimi novými klienty mírně přibývá soukromých zákazníků, ale značně ubývá firem. Každý by přitom čekal opak,“ dodává. Zatímco v minulosti přijímala Toyota kolem sedmdesáti procent objednávek od firem a zbytek od fyzických osob, nyní je poměr vyrovnaný.

Něco jiného pozorují v Hyundai. „Ochlazení poptávky evidujeme především u privátní klientely, která je obecně citlivější na vývoj ekonomické situace. Důvodem snížení počtu objednávek je ekonomická nestabilita, vyšší inflace, obavy z důsledků konsolidačního balíčku i možného opětovného růstu cen energií,“ vypočítává obchodní ředitel Ondřej Pospíšil.

Kia jako jediná z oslovených automobilek na otázku e15 dodala přesné číslo, a sice pokles objednávek o deset procent. Jednička českého trhu Škoda Auto uvedla, že měsíčně registruje „vyšší desetitisíce objednávek“ a připustila sice meziroční úbytek, nijak ho ale nevyčíslila. Přičítá jej hlavně inflaci a s ní spojenému poklesu kupní síly.

Redakce e15 oslovila také společnost Porsche ČR, která je oficiálním importérem vozů Volkswagen, Audi, Seat a Cupra. Ta se ale s odvoláním na „citlivost dat“ odmítla k dotazům jakkoli vyjádřit, přestože tak v minulých měsících a letech běžně činila. Koncern Volkswagen se ale u některých modelů potýká s výrazně nižší poptávkou, než jakou očekával. Proto začátkem prosince pozastavil výrobu modelu VW ID.3 a Cupra Born až do konce tohoto roku, upozornil portál Insideevs.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat