Nová bondovka ovládla kina v Americe i Česku

Spectre

Spectre Zdroj: forum film

Nový příběh agenta 007 Jamese Bonda s názvem Spectre utržil v amerických kinech v prvním víkendu po uvedení do kin 73 milionů dolarů, tedy asi 1,8 miliardy korun. Pro snímek režiséra Sama Mendese je to druhý nejlepší start mezi všemi čtyřiadvaceti filmy bondovské série. Lepší počátek měla jen předchozí bondovka Skyfall, která o svém premiérovém víkendu před třemi lety dosáhla tržeb přes 88 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun).

Útěchou pro tvůrce snímku, v němž počtvrté ztvárnil hlavní roli agenta s právem zabíjet Daniel Craig, může být to, že podle tržeb se film o premiérovém víkendu dostal do čela amerického žebříčku.

Druhý je animovaný film Snoopy a Charlie Brown, Peanuts ve filmu, třetí pak Marťan Ridleyho Scotta. Právě premiéra příběhu oblíbeného kresleného a nadaného psa Snoopyho podle BBC jeden z důvodů poněkud nižších tržeb pro novou bondovku.

Vedení filmového studia Sony, které Spectre natočilo, je ale s výsledky spokojeno. „Nikdy jsme neočekávali, že by měl Spectre stejný začátek jako Skyfall,“ uvedl prezident Sony pro celosvětovou distribuci Rory Bruer. „To byl zcela jiná situace. Konkurence byla jiná, víkend byl jiný. Jednou věcí jsem si ale jistý, bondovské filmy jsou úspěšné a silné jako nikdy dříve,“ dodal.

Top 5 filmů podle tržeb o uplynulém víkendu v severní Americe (v mil. dolarů)
1. Spectre (73)
2. Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu (45)
3. Marťan - (9,3)
4. Husí kůže - (7)
5. Most špionů - (6,1)

zdroj: BBC

Spectre si vedl výborně i v tuzemských kinech, kde si premiéru odbyl ve čtvrtek, tedy o den dříve než v USA. Snímek zhlédlo téměř 150 tisíc diváků, kteří za vstupné zaplatili přes 21 milionů korun. Podle výše tržeb se tak jedná historicky o desátou nejúspěšnější premiéru v českých kinech těsně za Harrym Potterem a Princem dvojí krve z roku 2009. Podle počtu diváků je Spectre ve srovnání premiérových víkendů z minulých let na dvanácté příčce za Pánem prstenů: Návrat krále z roku 2004.

Top 5 filmů ve 45. týdnu v českých kinech (tržby v mil. Kč - počet diváků)
1. Spectre (21,1 - 146.642)
2. Fakjů pane učiteli 2 (4 - 30.029)
3. Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu (1,7 - 12.803)
4. Hotel Transylvánie 2 (1,5 - 10.970)
5. Poslední lovec čarodějnic (1,3 - 8994)

zdroj: Unie filmových distributorů