Nová kauza? EK přezkoumá možné manipulace s údaji o spotřebě televizorů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Evropská komise přezkoumá dvě studie, které naznačují softwarovou manipulaci s testy spotřeby energie u televizorů. Zpráva přichází v době, kdy se automobilka Volkswagen potýká s rozsáhlým skandálem kolem softwaru umožňujícího manipulaci s emisními testy u naftových vozů.

Informoval zveřejnil server BBC. První studie tvrdí, že některé televizory společnosti Samsung vykazují při standardizovaných testech pokles spotřeby energie o téměř polovinu. Samsung však jakékoliv pochybení popírá. Druhá studie obviňuje nejmenovaného výrobce, že jeho televize při testování upravují úroveň jasu, píše BBC. „Obě přezkoumáme,“ řekla BBC mluvčí komise Anna-Kaisa Itkonenová. „V první řadě prověříme, zda tento problém existuje,“ dodala. Upozornila, že komise zatím nezahájila oficiální vyšetřování.

Údaje o spotřebě televizorů jsou podle BBC založeny na desetiminutovém testovacím videu. Testování provádějí sami výrobci, výsledky nicméně mohou kontrolovat regulační orgány v jednotlivých členských zemích Evropské unie.

Studie konsorcia nevládních organizací ComplianTV tvrdí, že testování jednoho z televizorů společnosti Samsung ukázalo, že spotřeba během první minuty od spuštění testovacího videa klesla ze 70 wattů na zhruba 39 wattů. „To není normální,“ uvedl Richard Kay, mluvčí britské nevládní organizace Energy Saving Trust, která je součástí ComplianTV.

Dodal nicméně, že ComplianTV nemá „žádný důkaz dokládající obvinění, že Samsung má technologii, která dokáže rozeznat, že probíhá testování“.

Samsung vše odmítá

Samsung důrazně odmítl podezření, že jeho televizory jsou nastaveny tak, aby manipulovaly s testy spotřeby energie. Za rozdíly ve spotřebě podle firmy stojí funkce motion lighting, která reguluje podsvícení obrazovky a která funguje v laboratorních i reálných podmínkách.

Výsledky průzkumu ComplianTV navíc podle informací z minulého týdne ukázaly, že deklarované údaje o spotřebě televizorů na evropském trhu v naprosté většině případů odpovídají skutečnosti.

Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie nicméně nevyloučil, že některé modely televizorů i jiné elektroniky mohou obsahovat software, který zlepší výsledky spotřeby v době testování.

Německý automobilový koncern Volkswagen minulý týden přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut v celém světě instaloval software umožňující manipulovat s emisními testy. Problém se má týkat i vozů ze Škody Auto. Automobily vzhledem k tomuto softwaru mohly při testech vykazovat nižší emise než při běžném provozu.