Nová Sazka se vrací k financování sportu, odešle stovky milionů

Před třemi lety přišel český sport o stamiliony až miliardy korun ročně. Peníze jim povinně posílala nyní již zkrachovalá loterijní společnost Sazka, kterou tehdy ostatně sportovní svazy vlastnily.

Nyní se ale sportovci dočkají alespoň slabé náplasti. Nástupce zkrachovalé firmy Sazka sázková kancelář, vlastněná skupinou KKCG, totiž letos poprvé pošle Českému olympijskému výboru (ČOV) přes 200 milionů korun. První platba padesáti milionů se uskuteční v dubnu. „Začneme sport účelově podporovat, a to ne malými penězi,“ uvedl mluvčí nové Sazky fungující od listopadu 2011 Václav Friedmann.

Poslat peníze přímo výboru jako peněžitý dar umožňuje nedávná novela loterijního zákona. Nové znění zrušilo často zneužívané posílání peněz loterijních a sázkařských firem na veřejně prospěšné účely a naopak zavedla dvacetiprocentní loterijní daň. Čtvrtinu z toho, tedy pět procentních bodů, ale může poslat právě na sport a o to odvedenou daň snížit. Výbor prostřednictvím pracovní skupiny složené ze zástupců sportovních svazů pak peníze rozdělí.

Peníze olympijský výbor vítá, i když to není částka jako v minulosti. „Vnímáme to jako pozitivní krok a začátek. Věříme, že nezůstane jen u oněch 200 milionů a Sazky,“ uvedl mluvčí ČOV Alexandr Kliment. Peníze od nové Sazky budou směrovány na mládež. „Nezáleží na tom, zda jde o olympijské či neolympijské sporty nebo tělovýchovné organizace. Nikoho neupřednostňujeme, dostane se na všechny,“ dodal Kliment.

Jágr bude ambasadorem Sazky
Česká hokejová legenda Jaromír Jágr bude dál pokračovat ve spolupráci s novou Sazkou započaté na podzim 2011. Tehdy se stal tváří reklamní kampaně Sportky mající za cíl navrátit důvěru sázejících po krachu staré Sazky. Předloni pak účinkoval ve spotech propagujících kurzové sázky firmy. „Nyní bychom chtěli Jaromíra Jágra přes podporu mládežnického sportu využít jako jakéhosi ambasadora naší značky,“ uvedl mluvčí Sazky. Firma bude naopak dále podporovat hokejové HC Kladno, které Jágrovi patří.