O2 arena hlásí rekordní návštěvnost. Vydělaných 100 milionů investuje

Radek Štěpánek dovede fanoušky strhnout. Ani vypjatý zápas proti Tipsarevičovi nebyl výjimkou.

Radek Štěpánek dovede fanoušky strhnout. Ani vypjatý zápas proti Tipsarevičovi nebyl výjimkou. Zdroj: profimedia.cz

Společnost Bestsport Arena, majitel a provozovatel pražské O2 areny, dosáhla za loňský rok obrat přes 400 milionů korun a provozní zisk 100 milionů korun. E15.cz to řekl předseda dozorčí rady firmy Richard Benýšek. Výrazně si O2 arena polepšila v návštěvnosti. V roce 2012 do ní přišlo rekordních více než 700 tisíc diváků, o rok před tím jich bylo 485 tisíc. O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18 tisíc míst.

„Za velmi dobrými výsledky loňského roku stojí hlavně mimořádné akce, především finále tenisového Davis Cupu a Fed Cupu. Výrazně úspěšné byly rovněž některé koncerty, jako Jennifer Lopez, MUSE, Olympic či Karla Gotta,“ vysvětlil E15.cz Benýšek.

Při meziročním porovnání návštěvnosti areny se musí respektovat i to, že rok 2011 byl poznamenán probíhající insolvencí. Pro detailnější přehled, v roce 2010 zde akce vidělo 600 tisíc diváků, loňský rok tedy proti tomuto stavu přidal přes 100 tisíc diváků.

„Musím ale upozornit, že z účetního hlediska bude Bestsport Arena ve ztrátě, protože musí podle zákona o účetnictví rozpouštět oceňovací rozdíl mezi zůstatkovou hodnotou majetku a znaleckým odhadem,“ upřesnil Benýšek.

Ve hře je totiž ocenění majetkové podstaty původní společnosti Bestsport, které v roce 2011 provedla společnost Ernst &Young Valuations jmenovaná soudem na návrh věřitelů. Výsledkem bylo snížení hodnoty ze 7,3 miliardy na 1,57 miliardy korun.

Hospodářský výsledek podle Benýška mohl být ještě lepší, ale hokejová Slavia se nedostala na jaře poprvé do play off extraligy, které každoročně táhlo návštěvnost hodně nahoru. Slavia je zdejším domácím klubem a má uzavřenou smlouvu s O2 arenou až do roku 2024.

Připomeňme, že letos má O2 arena v tomto směru výhled výborný, protože už nyní je jisté, že Slavii play off nemine a současná její forma dává šanci, že může dojít v závěrečných bojích hodně daleko. S každým zápasem navíc se bude bojovat až 18 tisíc návštěvníků.

O2 arenaO2 arena | Archiv Euro

Plánují novinku: pánské a dámské kluby

Loni na podzim uplynulo deset let od položení základního kamene areny, v příštím roce to bude deset let od otevření. Vedení Bestsport Areny proto plánuje poměrně rozsáhlé investice v objemu přes 120 milionů korun. Financovat je hodlá z vlastních zdrojů.

„Peníze se budou rozpouštět postupně. Začne se letos během letní odstávky, jinou možnost nám programový kalendář opravdu nedává,“ konstatoval mluvčí firmy Oldřich Babický.

K úpravám by mělo dojít na skyboxovém patře. Skyboxy určitě zůstanou v současné podobě, jako uzavřené kóje s vlastním zázemím, ale v plánu je přebudovat jejich okolí tak, aby se tam lidé mohli potkávat, zastavit se, dát do řeči.

Konceptů je několik, například tematické kluby, zvlášť pro pány, zvlášť pro ženy. Skyboxy obvykle arena nabízí k pronájmu za 3,1 milionu korun na celý rok. Na loňský podzimní tenisový superměsíc se jeden dal pořídit v mimořádné akci za 359 tisíc korun.

„Bestsport Arena musí investovat i s ohledem na akce dlouhodobě plánované. Především v roce 2015 bude hostit hokejové mistrovství světa a je nutné řešit tribuny, které v té době budou už na hranici životnosti,“ upozornil na závěr Benýšek.

Původní společnost Bestsport měla stejné akcionáře jako zkrachovalá Sazka, tedy sportovní svazy. Největším majetkem firmy byla právě vysočanská O2 arena. Samotná stavba haly stála sedm miliard korun, uvedený znalecký posudek Ernst&Young Valuations ji opřecenil na 1,57 miliardy korun. V úpadku byl Bestsport od předloňského května.

Mezi věřiteli Bestsportu dominovaly skupiny KKCG a PPF. Podstatou reorganizačního plánu bylo přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. Akcie nové firmy poslouží původním věřitelům k uspokojení jejich pohledávek.

Navzdory kritickému roku zisk