Obchodníci tlačí na nájmy v nákupních centrech

nákupní centra

nákupní centra Zdroj: E15

Obchodníci v nákupních centrech čím dál více tlačí na nájemné, které platí majitelům, a to zvláště mimo Prahu. Trh sice dramatické výkyvy nezažívá, přesto letos v prvním pololetí průměrný měsíční nájem za obchodní plochy v regionech klesl zhruba o procento na 18,8 eura, tedy zhruba na 470 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy, kterou na realitní konferenci Cedem představila poradenská společnost CBRE.

„Tlak na nižší nájemné je nejsilnější u velkých obchodních jednotek,“ uvedl šéf průzkumu trhu CBRE Jos Tromp. Očekává, že trend bude pokračovat v souvislosti s obnovováním smluv stávajících nájemců. Zvyšování nájmů za obchody nenahrává ani rostoucí konkurence regionálních obchodních center.

Průměrná čísla v sobě přitom skrývají značné rozdíly v konkrétních nájmech. V případě nejlepších obchodů v nákupních centrech se mimo hlavní město za metr čtvereční platí měsíčně kolem 55 eur, v metropoli pak dokonce zhruba 85 eur.

Relativně stabilní jsou podle konzultantů z CBRE v krajských nákupních centrech průměrné tržby. V přepočtu na metr čtvereční a rok činily loni 1933 eur, tedy přibližně 48 tisíc korun. Nejtvrdší pokles tržeb vykazují velké obchody s elektronikou a potřebami pro domácnost.

V České republice jsou nyní zhruba tři miliony metrů čtverečních obchodních center. Přibližně třetina z této plochy je v Praze a okolí. Relativní nasycenost trhu povede k tomu, že zvláště starší centra budou muset prodělat rekonstrukci a remodeling.
CBRE v Česku monitoruje na šest desítek nákupních center starších sedm a více let, které dohromady čítají 1,4 milionu metrů čtverečních. Jen čtvrtina z této plochy zatím prošla nějakou modernizací.