Obchodníci zpřísní kontrolu u potravin

Obchodní řetězce budou více dbát na kvalitu potravin.

Obchodní řetězce budou více dbát na kvalitu potravin. Zdroj: Profimedia

Obchodní řetězce zpřísní kontrolu značení data spotřeby u potravin, které nabízejí na pultech svých prodejen. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž od minulého týdne při běžných kontrolách našla v některých prodejnách společností Kaufland, Billa, Tesco či Ahold sýry a masné výrobky s nesprávným datem spotřeby, přičemž některé potraviny byly i prošlé.

„Na základě této kontroly i na základě všech dalších kontrol SZPI z tohoto týdne jsme znovu analyzovali celý systém naší práce s potravinami na úsecích s lahůdkami. S okamžitou platností byly mimo jiné zpřísněny kontroly, které musí každý den provádět manažeři prodejen či jejich zástupci,“ uvedla Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, která provozuje prodejny Albert.

Manažeři obchodů Albert či jejich zástupci nyní podle Ciadlerové musí každý den osobně kontrolovat správnost označení položek z každé nové dodávky zboží a dohlížet na správnost označení zabaleného zboží v samoobslužném pultu. „V případě nalezeného pochybení musí ihned provést nápravu a konkrétní nápravné opatření zaznamenat v protokolu,“ podotkla Caidlerová.

Špatně označené nebo prošlé výrobky našli kontroloři SZPI na prodejnách společností Ahold, Tesco a Billa v Jablonci nad Nisou, Tachově, Držovicích a Veselí nad Moravou. Týkaly se sýrů, šunek, salámu a salátu. SZPI v minulém týdnu objevila prošlé sýry a masné výrobky na prodejnách Ahold a Kaufland v Praze a v Blansku. Prošlé sýry prodávané na prodejně v Praze byly dokonce plesnivé. V Blansku inspektoři tento týden zakázali prodávat 25 kilogramů klamavě označených sýrů.

„Zvýšíme a zpřísníme kontroly prodeje a manipulace se zbožím na všech našich prodejnách,“ komentovala dnes výsledky kontrol mluvčí supermarketů Billa Gabriela Bechynská, podle které společnost zodpovědné pracovníky finančně postihla. „Z případu vyvodíme i personální důsledky,“ dodala.

Obchodní řetězec Tesco znovu proškolí své zaměstnance. „V obou obchodech došlo k selhání jednotlivce a nedodržení platného postupu, kdy nebyla zajištěna správná rotace zásob,“ sdělila mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová. Kontroly zpřísní také hypermarkety Kaufland.

SZPI se všemi obchodníky, u kterých zjistila prodej potravin se špatným datem spotřeby, zahájí správní řízení. Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila se totiž jedná o nekalé obchodní praktiky prodejců, které jsou zakázány zákonem o ochraně spotřebitelů.