Obchodník s chovatelskými potřebami Plaček koupil polského lídra trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv ZEN

Česká skupina Plaček Holding obchodující s chovatelskými potřebami koupila jedničku polského trhu Kakadu. Plaček Holding působí v šesti evropských zemích. Loni dosáhl tržeb 100 milionů eur (v přepočtu přes 2,7 miliardy korun) a zisku v řádu desítek milionů korun.

Plaček Holding sídlící v Poděbradech na Nymbursku působil už dříve v Polsku jako velkoobchod a pokoušel se tam vytvořit i vlastní maloobchodní prodejny, řekl pro Hospodářské noviny majitel firmy Dušan Plaček. Poté ale raději na konci loňského roku zvolil koupi už existující sítě tamních zverimexů Kakadu. „Je to lídr trhu, má slušný e-shop. Díky rozdrobenosti prodejců vidíme v Polsku největší prostor k růstu,“ uvedl Plaček.

Objem polského trhu chovatelských potřeb je podle něj v penězích zhruba dvaapůlkrát větší než český. Plaček také očekává, že trh v Polsku bude růst výrazněji než tuzemský. „Jestli český trh může růst třemi až pěti procenty ročně, tak ten polský roste mezi pěti a deseti procenty ročně,“ řekl deníku.

Kromě Česka a Polska působí česká firma také na Slovensku, Ukrajině, v Lotyšsku a Rusku. Majitel holdingu HN řekl, že je teď těsně před dokončením další nákup, kterým firma maloobchodně vstoupí na nový trh, ale podrobnosti zatím nechtěl zveřejnit. Hlavním trendem na trhu je nyní podle Plačka růst prodeje potřeb pro chovatele psů a koček, kdežto třeba odbyt potřeb pro akvaristy vytrvale klesá, za posledních sedm let dohromady až o čtvrtinu.