Odboráři chtějí omezit provoz obchodů o Vánocích a svátcích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv E15

Supermarkety a hypermarkety by o Vánocích a státních svátcích měly mít otevřeno v omezenější míře, než jak jsou dosud Češi zvyklí. Chtějí toho dosáhnout odboráři, kteří již připravili návrh zákona, který má zakázat či regulovat provozní dobu obchodních řetězců ve sváteční dny. A nyní hledají zákonodárce, který by jejich legislativní návrh předložil sněmovně.

Návrh odborářů počítá s tím, že na Štědrý den by velké supermarkety a hypermarkety mohly mít otevřeno maximálně do 14:00, zatímco loni fungovaly i do 16:00. O vánočních svátcích by pak velké obchody musely zůstat zavřené. Většina obchodních řetězců letos ponechá prodejny zavřené pouze 25. prosince, aby je hned následující den znovu otevřela. Zavřené prodejny oba dva vánoční svátky nechávají pouze některé diskontní řetězce.

Odboráři míní, že prodej by měl být regulován v polovině z 12 státních svátků. „Bude na sněmovně, které z významných dnů vybere,“ uvedl Voslař, podle kterého by provoz velkých obchodů měl být zakázán například na Velikonoce a 17. listopadu. Omezení provozní doby se naopak nemá vztahovat na prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních, večerky či malé ochody, které fungují například na nádražích či čerpacích stanicích.

Obchodníci s návrhem odborářů nesouhlasí. „Vždy jsme zastávali liberální postoj, ať si každý obchodník sám zváží, jakým způsobem chce nabízet své služby. Jsme tedy proti jakékoliv regulaci, protože nejlepší regulací je zájem zákazníka,“ řekl dnes prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Většina lidí podle Juračky ve sváteční dny pořizuje jen menší doplňkové nákupy. „Pokud by se otevírací doba o svátcích v budoucnu přece jen regulovala, tak neočekáváme nějaké velké protesty ze strany zákazníků. Lidé by i pak našli ve svém okolí otevřené menší prodejny, takže by je tato úprava výrazně neomezila,“ míní Juračka, který ale upozornil, že část zákazníků s oblibou vyráží na velké nákupy právě ve sváteční dny.

Obchodníci váhají

Samotní obchodníci dnes komentovali návrh opatrně. „S odbory při plánování otevírací doby vždy spolupracujeme. V případě, že tento návrh zákona vejde v platnost, budeme se jím samozřejmě řídit,“ sdělila Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, která provozuje supermarkety a hypermarkety Albert. Ahold letos ve srovnání s předchozími roky upravil vánoční otevírací dobu. „Na Štědrý den zavíráme dřív a na Štěpána otevíráme později než loni,“ podotkla.

 

Podle mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Evy Karasové patří předvánoční období mezi nejnáročnější v roce. „Každým rokem přibližně deset dnů před svátky rozšiřujeme otevírací dobu obchodů. Během adventu a zejména těsně před svátky stoupá prodej v některých obchodech během špiček až trojnásobně. Bez nasazení zaměstnanců by zvládnutí vánočních nákupů nebylo možné,“ uvedla Karasová. Tesco už před třemi roky zkrátilo otevírací dobu na Štědrý den do 14:00.

Zákon nyní prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nereguluje. Otevírací doba obchodů ve sváteční dny je podle místopředsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáty Burianové regulována například v Německu, Rakousku, Maďarsku či Polsku. V roce 2005 se zákonodárci z řad ČSSD a KSČM pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky.