Památkáři loni utržili rekordních 386 milionů, skokanem roku je Kuks

Hospital Kuks

Hospital Kuks Zdroj: CC BY-SA 4.0: MiPi; Wikimedia

Český Krumlov - státní hrad a zámek
Státní zámek Lednice
Janův hrad - kulturní památka, součást Lednicko-Valtického areálu, zapsaného v roce 1996 na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.
Hrad Karlštejn
Kuks
5
Fotogalerie
Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo v roce 2015 rekordních přes pět milionů návštěvníků, o 200 tisíc lidí více než v dosud nejúspěšnějším roce 2014. Historicky nejvyšší byl i příjem ze vstupného, oproti plánovaným 352 milionům dosáhl 386,5 milionu. Letos NPÚ zpřístupní 110 svých nemovitých památek. Pracovat bude s rozpočtem 1,174 miliardy korun.

„Příjem nad plán ze vstupného jsme využili v provozu a údržbě na našich objektech. Letos máme na údržbu a opravy památek k dispozici přes 125 milionů korun,“ říká mluvčí NPÚ Jana Tichá.

Tyto peníze však památkářům na pokrytí všech požadavků na obnovu nestačí. Vnitřní dluh na běžné údržbě činí u NPÚ za poslední roky zhruba 110 milionů korun.

„K zřetelnému navýšení dluhu na obnově loni nedošlo. Investice by si nejvíce zasloužili například areály hospodářských dvorů zámků Zákupy či Ratibořice, úřednický trakt na zámku v Náchodě, areál kláštera Kladruby nebo zámek Uherčice, Jezeří a Vimperk, který je ale v naší správě teprve od loňska,“ vypočítává Tichá.

Příjmy ze vstupného pokrývají výdaje NPÚ zhruba ze třetiny. Pokud se započítají příjmy za pronájmy a další aktivity vykazuje největší příspěvková organizace ministerstva kultury vysokou míru soběstačnosti - kolem 40 procent.

Prohlédněte si TOP památky

Letošní plán výdajů památkářů letos činí celkem 1,174 miliardy korun, největší položkou jsou náklady na mzdy (683 milionů) a na údržbu a opravu (125 milionů korun).

Vedle peněz z rozpočtu instituce se o památky NPÚ pečuje i díky prostředkům ze státního rozpočtu, jenž investice do státního majetku zabezpečuje pomocí programů Evidenčního dotačního systému a Správy majetku ve vlastnictví státu, přidělovaných ministerstvem kultury. Stejně jako loni by i letos mělo jít o 250 milionů korun.

Plán hlavních výdajů NPÚ na rok 2016
Položkamil. Kč
mzdové náklady683
opravy a údržba125
služby132
rozpočet celkem1174

Pramen: NPÚ

Skokanem roku Kuks

Nejvíce zájemců loni nalákal hrad a zámek Český Krumlov, jenž přivítal více než 401 tisíc lidí. Na paty mu šlapal zámek Lednice, který vidělo 386 tisíc lidí. Přičteme-li však návštěvníky Janova hradu, o který správu zámku Lednice také pečuje, je to téměř 406 tisíc.

Třetím nejnavštěvovanějším objektem byl již tradičně státní zámek Hluboká s 273 tisíci příchozími a do první pětice se vejdou ještě hrad Karlštejn, jejž navštívilo 217 tisíc zájemců, a komplex zámku a zahrad v Kroměříži se 193 tisíci návštěvníky.

Návštěvnickým hitem se stal hospitál Kuks, který prošel náročnou stavební obnovou díky projektu Kuks – Granátové jablko. Od konce března do prosince 2015 jej stihlo navštívit 139 tisíc osob, zatímco v letech před opravou tam ročně zamířilo průměrně 30 až 40 tisíc návštěvníků. V návštěvnickém žebříčku NPÚ se umístil velmi těsně za zámkem Konopiště na sedmé příčce.

S nadějí kasteláni vyhlížejí i nadcházející sezonu, Lucemburský rok 2016, v němž oslaví 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., připomenou historii jeho rodu i každodenní život a kulturu jejich doby.

Žebříček T0P 10 návštěvnosti památek v roce 2015Návštěvnost TOP 10 památek v roce 2015Návštěvnost TOP 10 památek v roce 2015|NPUPramen: NPÚ