Penta cílí v Česku na nemocnice. Do konce roku možná ohlásí první akvizici

Spoluzakladatel skupiny Penta Marek Dospiva

Spoluzakladatel skupiny Penta Marek Dospiva Zdroj: Rasch Jan/Euro

Investiční skupině Pentě se slovy spolumajitele Marka Dospivy nabízí mnoho příležitostí k růstu, přesto podle něj skupina nemá energii ani kapitál výrazně expandovat mimo střední a východní Evropu. Potenciál vidí hlavně v lékárenské expanzi v Polsku, v Česku pak chce kromě rozvoje sítě Dr. Max začít konkurovat Agelu a jeho síti nemocnic. „Do konce roku možná ohlásíme nějaké akvizice,“ uvedl Dospiva na toto téma během vystoupení na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Dospiva věří, že jeho manažeři dokáží provozovat nemocnice mnohem efektivněji než stát. „Máme jiné struktury, dobrý management, věříme si. Nemocnice jsou dobré odvětví, kde můžeme naše know-how využít,“ vysvětlil, co Pentu na tomto byznysu láká.

K atraktivitě zdravotnictví v Česku by prý také přispělo, kdyby se Penta stala i majitelem zdravotní pojišťovny. Dospiva totiž pozitivně reflektuje roli slovenské Dôvery, kterou Penta vlastní.

Získala tím možnost přes revizní lékaře kontrolovat, jaké služby reálně poskytují lékaři v nemocnicích. „Je to výborný nástroj, jak čistit nepořádek ve zdravotnictví,“ uvedl Dospiva.

Penta již vlastní a provozuje největší soukromou nemocniční síť na Slovensku a v Polsku. „V České republice máme podobně rozsáhlé plány jako na Slovensku,“ podotkl již dříve Dospiva.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitách. Firma působí ve více než deseti zemích Evropy a má zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.