Penta otevře v Bratislavě za tři roky supermoderní nemocnici

Vizualizace nové nemocnice Penty v Bratislavě

Vizualizace nové nemocnice Penty v Bratislavě Zdroj: Penta

Vizualizace nové nemocnice Penty v Bratislavě
Vizualizace nové nemocnice Penty v Bratislavě
3
Fotogalerie

Skupina Penta posiluje svůj slovenský zdravotnický byznys. Buduje novou nemocnici v Bratislavě, která bude stát 240 milionů eur (zhruba 6 miliard korun).

 Nové zdravotnické zařízení v bratislavské oblasti Bory bude zařazeno do sítě nemocnic Svet Zdravia patřící pod investiční skupinu Penta. Ta už nyní provozuje podle webových stránek čtrnáct regionálních nemocnic napříč Slovenskem. Nové zařízení by mělo být v ostrém provozu od ledna 2022, stavba začala v loňském roce. 

Bratislavská nemocnice s kapacitou 400 lůžek by měla sloužit pro plánované zákroky i akutní případy. “Nemocnice má být první volbou pro obyvatele spádové oblasti a zároveň se zaměřovat i na náročné diagnózy, a to zejména z oblasti chirurgických a intervenčních výkonů zaměřených na onkologické, neurovaskulární, kardiovaskulární a traumatologické-ortopedické výkony, které se běžně na Slovensku neprovádějí,” říká generální ředitel sítě nemocnic Svet zdravia a sítě poliklinik ProCare Vladimír Dvorový. 

Nemocnice bude podle Penty vybavená čtrnácti operačními sály, osmi porodními pokoji místo boxů, robotizovanou přípravnou léků. Na střeše budovy bude heliport. Podobně moderně vybavenou nemocnici otevřela Penta předloni ve slovenských Michalovcích za 34 milionů eur (869 milionů korun). 

Penta v tiskové zprávě zdůraznila, že je “otevřená spolupráci se státem v oblasti zdravotní péče, ale ne ve formě majetkové spoluúčasti nemocnice na Borech”. Slovenský premiér Peter Pellegrini totiž mluví o odkoupení nové nemocnice státem. 

"Pro nás jsou přípustná dvě řešení - buď nám Penta předá celou nemocnici s tím, že projekt kapacitně rozšíříme, nebo budeme pokračovat v budování nemonice Rázsochy," uvedl premiér podle deníku Pravda tento týden. Nemocnici Rázsochy začal budovat stát v osmdesátých letech, ale doposud nedokončil.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle realit a developmentu podniká ve zdravotnictví, finančních službách, strojírenství, maloobchodu a médiích. Celková aktiva portfoliových společností stoupla o 16 procent na 10,4 miliardy eur, což je přibližně 267,5 miliardy korun. Penta působí v deseti zemích a má kanceláře v Praze, Bratislavě a Varšavě. Ke konci roku skupina zaměstnávala 44 000 lidí.