Philipsu se nedaří, kvartální zisk mu výrazně klesl

Philips

Philips

Čistý zisk nizozemského výrobce elektroniky Philips se v letošním druhém čtvrtletí meziročně propadl téměř o čtvrtinu na 243 milionů eur (6,7 miliardy korun). Firma dodala, že její tržby klesly o šest procent na 5,3 bilionu eur. "Ve druhém čtvrtletí jsme nadále čelili problémům, včetně pokračující slabosti některých trhů a nepříznivých devizových kurzů," uvedl generální ředitel podniku Frans van Houten.

Houte rovněž předpověděl že obtížný bude i zbytek letošního roku, ale upozornil, že firma podniká kroky na podporu svých hospodářských výsledků. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITA) se ve druhém čtvrtletí propadl o více než 30 procent na 415 milionů eur. Překonal však očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 400 milionů eur. Van Houten navíc předpověděl, že ve druhém pololetí tento zisk bez zahrnutí některých jednorázových položek, například nákladů na restrukturalizaci, překoná úroveň ze stejného loňského období.

Philips koncem června oznámil, že spojí svou divizi Lumileds pro osvětlení typu LED s výrobou automobilových světel do samostatné dceřiné firmy, pro niž se pokusí získat další investory. Philips hodlá zůstat akcionářem i zákazníkem formálně samostatné firmy a bude s ní nadále spolupracovat ve výzkumu a vývoji. Nevyloučil ale, že jeho podíl v budoucnu klesne pod 50 procent a že část akcií nové firmy by mohl prodat na burze.

Philips končí s výrobou spotřební elektroniky

Android míří do televizorů Philips