Pivo v Česku zdraží pivovary K Brewery i Heineken

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Pivovarská skupina K Brewery, které patří sedm regionálních menších a středních pivovarů, zdraží od února své produkty v průměru o pět procent. Nejprodávanější piva z nabídky K Brewery tak zdraží zhruba o 60 haléřů za půllit. Důvodem zvýšení cen je růst výrobních nákladů. Ze stejných důvodů zdraží pivo v průměru o 1,9 procenta také skupina Heineken, které v Česku patří několik pivovarů, například Krušovice nebo Starobrno.

„Po důkladné analýze vstupních cen, především sladovnického ječmene, který je základní surovinou pro výrobu piva, ale i cen obalových materiálů, energií a pohonných hmot jsme se rozhodli přistoupit ke zvýšení cen většiny našich výrobků,“ řekl manažer obchodních značek skupiny Petr Božoň. Firma naposledy plošně zdražovala v říjnu 2010. Loni v dubnu zdražovala pouze piva z produkce Pivovaru Černá Hora na Blanensku.

Mluvčí Heineken ČR Kateřina Beute oznámila, že společnost zvýšila od Nového roku ceny sudového i lahvového piva průměrně o 1,9 procenta. „K tomuto kroku nás vedly zvýšené ceny vstupů nezbytných pro vaření piva,“ uvedla bez bližších podrobností Beute.

Heineken je třetí největší pivovarnickou skupinou na světě a evropskou jedničkou mezi výrobci piva. V Česku má rozsáhlé portfolio značek, které obsahuje mimo jiné Krušovice, Zlatopramen, Starobrno, Březňák a nealkoholické Fríí. Společnosti Heineken ČR v polovině loňského roku na tuzemském trhu s pivem patřila s podílem 12,4 procenta třetí příčka, v exportu se řadí mezi nejdůležitější vývozce piva.

Pivovary patřící K Brewery vaří i nealkoholické pivo, Pivovar Černá Hora také limonády. Do cen těchto výrobků se již letos promítlo zvýšení snížené sazby DPH z deseti na 14 procent. Alkoholické pivo spadá do vyšší sazby DPH a je daněno 20 procenty.

Skupina K Brewery se soustředí na vaření klasických českých piv tradiční technologií. Skupina stoprocentně ovládá a provozuje sedm menších a středních pivovarů. Patří jí pivovary v Protivíně, Jihlavě, Uherském Brodě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a od dubna 2010 také pivovar Černá Hora.

Celková výše výstavu skupiny dosahující zhruba 850 tisíc hl řadí K Brewery na pátou až šestou příčku českého pivovarství. Loňská výrobní čísla společnost dosud nezveřejnila.

Od poloviny loňského prosince zdražily Pivovary Staropramen sudové a tankové pivo v průměru o tři procenta. Důvodem byl rovněž růst cen výrobních vstupů. Firma tak následovala lídra trhu, Plzeňský Prazdroj, který zvýšil ceny v průměru o 2,5 procenta od začátku prosince. Zdražení zřejmě chystá i českobudějovický Budvar, zatím ale podrobnosti neprozradí. Podle mluvčího Petra Samce se o zvýšení cen nejdříve dozvědí obchodní partneři.