Pivovar Nymburk otevře vlastní restauraci, plány na hotel vzdal

Postřižinské pivo

Postřižinské pivo Zdroj: Michael Tomes/E15

Pivovar Nymburk
Pivovar Nymburk
Chmel
Pivovar Nymburk
Pivovar Nymburk
8
Fotogalerie
Ještě před dvěma lety měl Pivovar Nymburk velké plány a za desítky milionů korun chtěl v areálu postavit nejen restauraci, ale i hotel. Z plánů však sešlo, neboť pivovar kvůli změnám v projektu i územním plánu nakonec nezískal potřebnou dotaci. Do budoucna však přece jen část za peníze pouze pivovaru vznikne - v první fázi restaurace, ve druhé pak menší muzeum věnované spisovateli Bohumilu Hrabalovi.

„Stále cítíme, že to, ženám pivovarská restaurace chybí, je obrovský dluh vůči veřejnosti. Každý den sem zavítá několik exkurzí a rády by zde šly na oběd nebo na ochutnávku piva. Tuto přidanou hodnotu k exkurzím zatím nejsme schopni nabídnout,“ říká v rozhovoru pro deník E15 ředitel a majitel pivovaru Pavel Benák k důvodům investice.

Samotná restaurace bude menší investice než původní hotel za padesát milionů, vyjít by mohla asi na deset milionů. Kdy by mohla restaurace vzniknout, to se podle Benáka zatím říct nedá. Letos totiž nymburský producent piva investoval šedesát milionů do nové linky na stáčení piva do plechovek a potřebuje kvůli vyššímu odbytu zvětšit i ležácké sklepy. „Musíme to dokončit a pak se trochu oklepeme. Dříve než příští rok tak restaurace nebude,“ míní Benák.

Původní plány na hotel a nyní na restauraci a muzeum se týkají přízemního objektu vpravo od hlavního vstupu do pivovaru, v němž se nyní nachází malá firemní prodejna. Právě v tomto objektu měl na počátku dvacátých let byt Hrabalův nevlastní otec a správce pivovaru byt, v němž budoucí věhlasný literát trávil dětství. Nejdříve však bude podle Benáka nutné celý objekt zvýšit a celý znovu zastřešit. Samotná restaurace by pak mohla zabrat asi třetinu objektu, muzeum pak další část.

Pivovaru klesl kvůli exportu výstav
Nymburský pivovar loni vyrobil téměř 160 tisíc hektolitrů piva. Meziročně to znamená pokles zhruba o šest procent. Pokles byl podle šéfa firmy Pavla Benáka způsoben tím, že jeden ze zahraničních partnerů nakonec odebral méně piva, než bylo původně domluveno. „Na tuzemský trh jsme loni dodali víceméně stejně. A v letošním prvním čtvrtletí máme asi pět procent nárůst ve srovnání se stejným obdobím loni,“ uvedl Benák.