Pivovary se činí: Starobrno pokořilo milion, Bernard uvařil rekord

Pivo- ilustrační foto

Pivo- ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Pivovary ani v loňském roce nezahálely. Starobrněnský pivovar popáté v řadě uvařil více než milion hektolitrů piva. Loňský výstav pivovaru činil téměř 1,2 milionu hektolitrů. Výrobní rekord s více než čtvrt milionem hektolitrů si vytvořil i humpolecký pivovar Bernard.

Starobrno poprvé překonalo milionovou hranici výstavu v roce 2010. Důvodem byla instalace linky na plnění piva do plastových lahví, která v té době byla jediná v České republice.

Linka dodnes pomáhá brněnskému provozu k růstu výroby. Heineken do ní stáčí v Brně i piva jiných svých značek, například Březňáku.

Heineken chce v Brně dál investovat. Letos to bude opět více než 50 milionů korun. „Investice podpoří zejména naše inovace, udržení vysoké úrovně kvality našich produktů. Dále se samozřejmě zaměřujeme na zajištění vysoké úrovně bezpečnosti našich pracovišť,“ uvedl Milan Schramm, výrobní ředitel Heinekenu, pod který brněnský pivovar patří.

Starobrno je dnes spíše regionální značkou, která se prosazuje na Moravě a zejména v okolí Brna. Její marketing je často spojován s hokejovou Kometou Brno. Pivovar kromě tradičních piv vyrábí i speciály, například zelené pivo. Kromě značek Starobrna se v brněnském pivovaru vyrábí i piva jiných značek, například Hostan, jehož pivovar ve Znojmě Heineken v minulosti zavřel.

Bernard přidal více než desetinu

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci loni uvařil rekordních 265 tisíc hektolitrů piva. Svou doposud nejvyšší roční produkci z roku 2013 překonal o 14,5 procenta. Prodej piva Bernard se minulý rok zvýšil v českých restauracích a obchodech, ale také za hranicemi. Na trhu se dobře uchytila i loňská novinka, svrchně kvašené pivo Bernard Bohemian Ale, řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

„Co se týče prodeje, s loňským rokem jsme spokojeni mimořádně. Když se podíváme na celý obor, tak ten rostl o jedno, maximálně dvě procenta,“ řekl spolumajitel pivovaru Josef Vávra.

Svou produkci roku 2013 se pivovaru podařilo vloni překonat už v půli listopadu. Roční výroba stoupá řadu let, přesto zůstává Bernard malým pivovarem. Jeho výstav se na celkové tuzemské produkci piva podílí jen asi 1,5 procenta.

Za hranice loni směřovala pětina produkce humpoleckého pivovaru. Přibližně polovina exportu se týkala Slovenska. Další dodávky plynuly do 30 zemí, kupříkladu do Slovinska, Ruska, Polska, Švédska a Velké Británie.

Celkový loňský obrat pivovaru Bernard podle předběžných výsledků převýší 530 milionů korun proti 465 milionům korun v roce 2013.

Bernard prodává nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo, vaří i bezlepkový ležák pro lidi trpící celiakií. Sortiment doplňují čtyři druhy nealkoholického piva. Podle Mikuláška se Bernard v této nealko produkci řadí mezi pět až šest největších tuzemských výrobců.

Kvůli rostoucí výrobě firma pivovar postupně modernizuje. Minulý rok investoval 130 milionů korun. Další investice za desítky milionů jsou plánovány na letošek, mimo jiné se budou týkat rozšíření kvasných kapacit a nadstavby administrativní budovy.