Počet návštěvníků veletrhů loni vzrostl o 13 procent

Veletrhy Brno

Veletrhy Brno

Zájem Čechů o veletrhy a výstavy loni vzrostl ze strany vystavovatelů i návštěvníků. Počet vystavovatelů za celý český trh stoupl v roce 2014 meziročně o 29 procent, počet návštěvníků se zvýšil o 13 procent. Vyplývá to z analýzy českého veletržního a výstavního trhu za rok 2014.

„Z čísel za rok 2014 a 2015 je vidět, že se oboru začíná opět dařit. Například veletrh For Bikes, který letos zaplnil celý areál PVA Expo Praha, vykazuje meziroční nárůst vystavovatelů o 35 procent,“ uvedl generální ředitel společnosti ABF Tomáš Kotrč. Téměř polovinu všech veletrhů, které se v roce 2014 na území České republiky uskutečnily, organizovaly Veletrhy Brno, Výstaviště České Budějovice a společnost ABF. V návaznosti na rostoucí trend připravuje ABF pět nových veletrhů.

„Letos na podzim se odborná veřejnost dočká kontraktačního veletrhu For Home Decor a B2B veletrhu cestovního ruchu Travel Meeting Point. Na jaře příštího roku se uskuteční veletrh Cesty dřeva, veletrh dopravy For Transport a po pěti letech se do areálu vrátí veletrh For Travel,“ dodal Kotrč.

Na veletrzích a výstavách bylo v loňském roce prodáno celkem 1,02 milionu m2 výstavní plochy. Poprvé od roku 2008 tak byla překročena milionová hranice. Vyplývá to z analýzy veletržního průmyslu, kterou pro Společenstvo organizátorů veletržních a výstavních akcí (SOVA ČR) vypracovala Agentura pro výzkum efektivnosti veletrhů a výstav AMASIA EXPO.