Podvodníci využili Českou poštu, posílají e-mailem vir

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta varuje před podvodnými e-maily, které vypadají jako oznámení o zásilce. Lidé by na ně neměli reagovat, protože hrozí zavirování počítače takzvaným trojským koněm.

Podvodné emaily přicházejí z adres cpost@ceskaposta.net nebo cpost@ceska-posta.net, informují o stavu zásilky a upozorňují na možné sankce. „E-maily z uvedených adres nemají s Českou poštou nic společného, pokud by na ně kdokoli reagoval, hrozí mu riziko zavirování PC škodlivým kódem,“ informoval mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Podvodníci první vlnu e-mailů rozeslali již začátkem srpna, nynější funguje na stejném principu, pouze se změnila doména, z níž jsou e-maily odesílány.

Na neznámého pachatele, který zprávy rozesílá, již Česká pošta podala trestní oznámení. Pokud lidé podvodný e-mail prostřednictvím elektronické pošty dostanou, prosí pošta o jeho přeposlání na adresu info@cpost.cz. Při první vlně útoků z počátku měsíce si poště stěžovalo podle ČTK více než sto lidí.

Ve zprávě je i odkaz na falešné stránky, kde lze údajnou zásilku sledovat. Po zadání bezpečnostního kódu je do počítače stažen ZIP soubor, který po rozbalení skrývá vir identifikovaný některými antiviry jako Gen:Variant.Symmi.17499.

Podle dřívějšího vyjádření Jiřího Ptáčka ze společnosti NETservis jde o jeden z nejlépe provedených pokusů o získání citlivých dat z poslední doby. „Ačkoliv lze ve zprávě a na falešném webu narazit na několik pravopisných chyb a stylistických prohřešků, vypadá to poměrně důvěryhodně. Útočníkům také nahrává fakt, že se jedná o méně rozšířenou mutaci viru, kterou mnohé a hojně rozšířené antiviry zatím vůbec neodhalí,“ sdělil ČTK.