Pokračují stávky v německých distribučních centrech Amazonu

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Zaměstnanci pěti německých distribučních středisek amerického internetového obchodu Amazon vstoupili do stávky za zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek. Podle odborového svazu Verdi, který protest svolal, se stávky účastní kolem 2000 zaměstnanců Amazonu. Ve čtyřech distribučních střediscích potrvá protest do středečního večera, v jednom do čtvrtka. Odbory hrozí stávkou i v předvánočním období.

Současný protest se týká distribučních středisek v Lipsku, v Bad Hersfeldu, v Grabenu, v Rheinbergu a ve Werne. Podle svazu Verdi je to poprvé, kdy se už v první den stávky připojilo k zaměstnaneckému protestu pět německých středisek Amazonu.

Vánoce ve stávce

Zástupci svazu Verdi hrozí, že pokud Amazon neustoupí, budou stávkovat i v době předvánoční obchodní špičky. Protestní akce se v předvánočním období uskutečnily i loni, tehdy se k nim připojili zaměstnanci tří distribučních středisek.

„Kolektivní smlouva by měla stanovit jasné hranice velkému pracovnímu tlaku, zvýšenému zdravotnímu riziku způsobenému směnným provozem a práci v noci a o víkendech,“ uvedla v tiskovém prohlášení k zahájení stávky Stefanie Nutzenbergerová ze svazu Verdi. Podle ní by zaměstnanci kromě zvýšení platu měli mít zaručené i pracovní přestávky a neměli by být nuceni k přesčasům.

Odbory se přou s Amazonem o pracovní podmínky už více než rok. Zástupci firmy tvrdí, že dosavadní stávky neměly vliv na termín dodávek zboží zákazníkům a před vánočními svátky by tomu nebylo jinak. Amazon zvýšení mezd nadále odmítá, stejně jako obvinění z příliš tvrdých pracovních podmínek. Navíc argumentuje vyplácením nadprůměrných mezd v odvětví logistiky, do kterého jeho zaměstnanci spadají.

Německo je pro Amazon druhým největším trhem po Spojených státech, v předvánoční sezoně se počet zaměstnanců dokonce zvyšuje o dalších 14 000. Dohromady má firma v Německu celkem devět distribučních center a 9000 zaměstnanců, ne všichni jsou členy odborů.