Polsko chce zmínit dopady války do peněženek obyvatel, sníží daň z příjmu na 12 procent

Varšava

Varšava Zdroj: Reuters,

Polsko chce od 1. července snížit daň z příjmu fyzických osob ze 17 na 12 procent. Změna by se měla dotknout důchodců nebo lidí pracujících na plný úvazek, uvedla agentura PAP. Návrh vypracovalo ministerstvo financí, které tak reaguje na ekonomické dopady války na Ukrajině. Roční náklady na chystané daňové změny se odhadují na 15 miliard zlotých (bezmála 78 miliard korun).

Nedávno zavedené daňové úlevy pro střední třídu, které čelily kritice za přílišnou komplexnost, ale budou zrušeny. Lidé, kteří platí 19procentní paušální daň, si však nově budou moci ze základu daně odečíst pojistné na zdravotní péči.

Změny, které ministerstvo financí předložilo ke konzultaci, vstoupí v platnost od příštího roku, ale budou uplatněny zpětně od 1. července roku letošního. Z návrhu by podle ministerstva mělo mít prospěch téměř 13 milionů daňových poplatníků.

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že pandemie a válka na Ukrajině mají na polskou ekonomiku tvrdé dopady. Podle něj přicházejí těžké časy, a vláda proto připravila „antiputinovský štít“, který má Poláky chránit před následky války projevujícími se i vysokými cenami surovin a potravin.

„Vzhledem k negativním dopadům konfliktu na Ukrajině vláda plánuje změny v daňovém systému, které daňovým poplatníkům ponechají v kapse zhruba 15 miliard zlotých navíc. Deficit rozpočtu by se ale mohl zhruba o 0,5 procentního bodu zvýšit,“ řekl Morawiecki.

V České republice platí od loňského ledna daň z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent. Zvýšená sazba se týká části ročních příjmů přesahujících 48násobek měsíční průměrné mzdy, pro rok 2021 nad měsíční mzdu 141 764 korun.