Poptávkové servery: krize je za námi

internet

internet Zdroj: profimedia

Během finanční krize vyrostly v České republice online poptávkové servery jako houby po dešti. Nyní hospodářská recese odeznívá a počet nově zadaných poptávek prostřednictvím internetu se meziročně stále zvyšuje. A finanční objemy zakázek skokově rostou.

Touto cestou shánějí poptávky nejrůznější povahy soukromé firmy, státní instituce i drobní živnostníci. Velice často za mnohem lepších podmínek, než by to bylo tradiční cestou. „Nárůst poptávek přes webové servery lze vysvětlit především mnohem výhodnějšími a komfortnějšími podmínkami pro odběratele. Jsme schopni rychle reagovat, leckdy doslova v několika hodinách, na téměř jakoukoli poptávku,“ uvádí Otto Kočí, produktový manažer společnosti B2M, která provozuje server ePoptávka.cz.

Dle aktuálních dat společnosti B2M se finanční objem zakázek zadaných na serveru se za první pololetí zvýšil oproti loňským 350 milionům na 680 milionů. Nejsilnějším odvětvím je podle průzkumu této společnosti již stabilně strojírenství, ve kterém se množství vynaložených financí pohybuje nad hranicí 1 miliardy. Značný nárůst byl zaznamenán v oblasti dřeva a dřevařských výrobků, od konce loňského roku se množství poptávek zvýšilo o 150 procent.